Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skriveno s legalnom robom

Optužnica protiv ''hrvatskog Escobara'' otkriva detalje: Kokain stizao s ugljenom, ananasom i bananama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je podignuta optužnica protiv ''hrvatskog Escobara'' i osmorice suokrivljenika osumnjičenih za krijumčarenje 100 kilograma kokaina, otkrivenih u riječkoj luci prošle godine, cure detalji načina na koji je droga stizala u Hrvatsku.

Nakon provedene istrage koja je trajala godinu dana, USKOK je podigao optužnicu protiv 48-godišnjeg Stjepana Prnjata, poznatog kao ''hrvatski Escobar'', te osmorice suokrivljenih koji se dovode u vezu s krijumčarenjem goleme pošiljke droge otkrivene u ožujku prošle godine u riječkoj luci.

Pročitajte i ovo Snimke Dragane Miletić koje je objavio Nacionale Afera kokain trese Kosovo VIDEO Skandal u susjedstvu! Potpredsjednica općine snimljena kako se drogira: "Tjerali su me i prijetili mi" Vojska na ulicama Ekvadora nakon proglašenja izvanrednog stanja Strašni prizori VIDEO Stravične snimke koje lede krv u žilama! Mučenje zarobljenih vojnika i policajaca: "Za sve je kriv Zapad, nemamo više izbora"

Čak 100 kilograma kokaina tada je pronađeno u jednom od kontejnera pristiglih u luku. Vrijednost ove ilegalne robe procjenjuje se na 15 milijuna eura.

USKOK Prnjata smatra čovjekom na vrhu te narkopiramide. Optužnicom ga terete da je organizirao zločinačko udruženje i u sastavu takvog udruženja radio na krijumčarenju droge namijenjene prodaji.

Istraga je potvrdila prvotne sumnje da su se devetorica udružila radi krijumčarenja većih količina kokaina iz Južne Amerike u zemlje Europske unije, skrivenih u različitoj robi u komercijalnom, kontejnerskom prometu. Kako bi stvorili paravan za krijumčarenje kokaina skrivenog u robi ili kontejnerima, organizirali su dopremu kontejnera s robom poput ugljena, ananasa i banana iz država Južne Amerike u Europu, koristeći tvrtke sa sjedištem u Hrvatskoj, piše Novi list.

USKOK tvrdi da je pod ovakvim paravanom u Rijeku iz Paname prokrijumčareno 100 kilograma kokaina, koju je prije toga Prnjat kupio od ''Pabla Escobara'' za 300 tisuća eura. Velika pošiljka droge bila je skrivena među otpadom, u kontejneru s 20 tona miješanog metalnog otpada.

Policija je 3. ožujka 2018. na kontejnerskom terminalu na riječkoj Brajdici prilikom pretrage kontejnera otkrila i zaplijenila 100,5 kilograma kokaina. Pokazalo se da je kokain, smješten u 100 paketa, visoke čistoće – 83,7 posto. Bio je skriven unutar 14 komada krupnog metalnog otpada, obložen olovnom ovojnicom i azbestnom zaštitom.

Članovi optužene narkoskupine uhićeni su prošle godine u ožujku na području Hrvatske i Slovenije. U toj susjednoj zemlji uhićen je Stjepan Prnjat. Hrvatska je tražila njegovo izručenje, a u zatvor u Rijeci doveden je pod jakim mjerama osiguranja.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene