Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prekršaj, a ne kazneno dijelo

Optužni prijedlog protiv šefa HČSP-a zbog maila s ustaškim pozdravom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odlučeno je kako je šef HČSP-a poslavši mail s ustaškim pozdravom ravnateljici Spomen područja Jasenovac, počinio prekršaj, a ne kazneno djelo.

Kutinsko državno odvjetništvo podnijelo je optužni prijedlog protiv predsjednika HČSP-a Josipa Miljka, tereteći ga da je slanjem e-mail poruke s ustaškim pozdravom u kojem je ravnateljicu Spomen područja Jasenovac optužio za četničku propagandu, počinio prekršaj, a ne kazneno djelo prijetnje.

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Kutini veliko nevrijeme FOTO Nezapamćeno nevrijeme u Kutini: Poplavljeni škola, vrtić, dom - voda je dizala asfalt i šahtove Petrokemija, ilustracija - 2 TURSKI VLASNIK TVORNICE Radnici Petrokemije zabrinuti prvim odlukama novog vlasnika: "Ukinuli su smjenski rad, plaće će ići dolje. Otkazali su i današnji sastanak sa Sindikatima"

Miljka i njegovu političku stranku, kutinsko tužiteljstvo tereti prekršajno temeljem Zakona o suzbijanju diskriminacije, a ne kazneno zbog čega su ga prijavili ravnateljica te ustanove i još tri udruge.

Ravnateljica je zbog tog maila ranije Miljka kazneno prijavila zbog prijetnje, a protiv njega kaznene prijave podnijele su i tri udruge, koje su ga teretile i zbog poticanja na nasilje i mržnju.

No, kutinsko tužiteljstvo je nakon provedenih izvida 4. veljače 2013. odbacilo obje kaznene prijave jer je ocijenjeno da iz sadržaja poruke ne proizlaze obilježja tih kaznenih djela već prekršaja.

Čelnik HČSP-a je, prema sumnjama tužiteljstva, kao predsjednik te političke stranke lani, 1. prosinca poslao ravnateljici Spomen područja Jasenovac poruku pod naslovom "Vi širite četničku propagandu" koja je kod nje izazvala osjećaj nelagode te osobnog i profesionalnog poniženja.

Spornu poruku, Miljak je poslao ravnateljici te ustanove na službeni mail zbog zastrašivanja, vrijeđanja i neslaganja s njenim uvjerenjem i djelovanjem, a potpisao ju je svojim imenom, prezimenom i funkcijom, uz dodatak "Za Dom Spremni!", izvijestilo je tužiteljstvo, navodeći samo dob okrivljenika.

Tužiteljstvo navodi da su u tijeku izvidi radi otkrivanja identiteta pošiljatelja e-maila sa slikom stiliziranog puščanog zrna u letu koji je također tog dana dostavljen ravnateljici Spomen područja Jasenovac i petorici djelatnika.

DORH je odluku o podnošenju optužnog prijedloga protiv čelnika HČSP-a objavio uoči konferencije za novinare koje su nevladine udruge sazvale za danas zbog neadekvatne reakcije kutinskog tužiteljstva na prijetnje toj ustanovi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene