Sjemenke sezama, ilustracija
Sjemenke sezama, ilustracija Foto: Afp

Zbog utvrđene prevelike količine etilen-oksida Ministarstvo poljoprivrede opozvalo je proizvod "Sjemenke sezama 750g Nutrigold" podrijetlom iz Indije. Također, s tržišta je opozvana "Čokolada sa sezamom i cvjetnim prahom" iz Španjolske, zbog povećane količine pesticida etilen oksida u sjemenkama sezama korištenih u proizvodnji gotovog proizvoda.


Ministarstvo je u utorak obavijestilo potrošače da je opozvalo spomenuti proizvod koji na sebi nosi oznaku LOT: SSRS/G-259/20, s uputom da ga je najbolje upotrijebiti do 28. prosinca ove godine.

Proizvod na tržište stavlja "Galleria internazionale" (Predavčeva 6, Zagreb), kroz svoje prodavaonice "Tvornica zdrave hrane".

Proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) br. 396/2005 Europskog parlamenta i Vijeća od 23. veljače 2005. o maksimalnim razinama ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla.

U Ministarstvu kažu da nije u skladu ni s izmjenom Direktive Vijeća 91/414/EEZ i Uredbom 178/2002 o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane, te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane.

Vili Beroš i Krunoslav Capak obišli punk HZJZ-a gdje se građani cijepe Počelo masovno cijepljenje u Zagrebu, Beroš i Capak: "Gužve su odraz svijesti građana o potrebi cijepljenja", "Ako treba, uvest ćemo redomate"

Andrej Plenković Plenković iz Zadra poručio: "Očekujem od dežurnih dušebrižnika i moralizatora da reagiraju na diskriminaciju i govor mržnje"

Opozvani proizvod podrijetlom je iz Indije, pakira ga "PRO-DG" (Prigornica 2c, Zagreb), a dobavlja "A.N. PEK" (Radnička 9/D, Bestovje).

Čokolada sa sezamom i cvjetnim prahom

Ministarstvo je u utorak priopćilo kako se taj opoziv odnosi na spomenuti proizvod od 100 grama te napomenom da ga je najbolje upotrijebiti do 31. svibnja ove godine.

Proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) br. 396/2005 Europskog parlamenta i Vijeća od 23. veljače 2005. o maksimalnim razinama ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla.

Nije sukladan ni s izmjenom Direktive Vijeća 91/414/EEZ i Uredbom 178/2002 o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane.

Proizvodi ga "Chocolates Torras, S.A., Ella del Terri" iz Španjolske, a u Hrvatskoj je u veleprodaji putem "Maka APRICUS" (Rakitnica 2, Zagreb).

Filip Zavadlav osuđen na 40 godina zatvora Zavadlav dobio 40 godina zatvora, proglašen krivim za krvavi pohod: "Ovo je jedan od najbrutalnijih događaja u Hrvatskoj"

Liječnice u punoj zaštitnoj opremi Danas 343 nova slučaja zaraze i 13 preminulih, a Capak poručuje: ''Ne smijemo se opustiti, ovo je rep drugog vala''

Na tržište ga stavljaju "Bio Planet" iz Splita, "Mrkvica" iz Zagreba te Obrt za trgovinu "MALI LUG" vlasnice Katarine Klepec.