Obavijesti Video Pretražite Navigacija
predizborna turneja

Plenković iz Zadra poručio: "Očekujem od dežurnih dušebrižnika i moralizatora da reagiraju na diskriminaciju i govor mržnje"

Premijer Andrej Plenković danas boravi u Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji.

Andrej Plenković, predsjednik Vlade, boravi danas u Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji.

U Šibeniku svečano otvara Adriatic Business centar, nakon čega će posjetiti tvrtku Impol-TLM d.o.o., gdje će se sastati s predstavnicima Uprave. 

Na pitanje o reotkupu Ine od MOL-a, Plenković je rekao da razgovori još traju. "Podaci o pregovorima još su tajni, takvi će i ostati", rekao je Plenković. 

Rekao je da nije bilo razgovora o izboru predsjednika Vrhovnog suda. "Ne vidim problem da bilo tko od pravnih stručnjaka ne podnese svoju kandidaturu. Moram priznati da mi cijela ta situacija djeluje neočekivano i nepotrebno", rekao je premijer. 

Devijacije kod cijepljenja

Govoreći o cijepljenju, rekao je da je jako važno da piramida bude dobro organizirana prema planu cijepljenja. "Očito je došlo do nekih devijacija. Dobro je da nam pristiže veći broj cjepiva, što znači da ćemo u roku od pet tjedana procijepiti možda i 500 tisuća ljudi", rekao je Plenković. 

Tvrdi da je Vlada pokazala da je dobar gospodar jer je naručen velik broj cjepiva. "Po logici stvari imali bismo dovoljno doza da cijepimo svu populaciju koju treba cijepiti", kaže Plenković.

Grbin i Tri majmuna

"Bilo bi bolje da je osudio izjavu gospodina iz Tri majmuna. Grbin očito ne prati igru, uključuje se kasno. Ako netko kaže da nisu dobrodošli članovi HDZ-a, njihovi simpatizeri i birači, to se zove diskriminacija", rekao je Plenković komentirajući izjavu Peđe Grbina da je Plenkovićeva usporedba patnje židovskog naroda s pričom oko poteza vlasnika riječkog bara Three Monkeys, ispod svake razine. 

Pročitajte i ovo Tomislav Kovačević, vlasnik riječkog kafića Tri majmuna ali kavu će im skuhati Vlasnik kafića odgovorio Plenkoviću: "E, pa ne volim vas, tlak mi je na milijardu! Neka se spusti na zemlju, nisam ja njegov podanik"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slučaj riječki kafić Obersnel ljutito premijeru: "Vi danas, čak deset dana kasnije, ponovo otvarate strasti, napadate novinare, koristite teške riječi i prijetite"

"Bilo bi dobro da je Grbin osudio igru, da ne vadi iz konteksta. Ali ako vam netko takav za današnji HDZ napiše da ja svakoga tko misli drukčije proglašava srbočetnikom. I to govori meni, koji sam učinio brojne napore, onda moram ustati i reći - Ne!", rekao je Plenković. 

Grbinovu izjavu nazvao je jadnom, patetičnom, neispravnom, pogrešnom i potpuno politički promašenom. 

Popodne u Zadru

Obišao je i radove u Baštici te gradilište ribarske luke Gaženica.

Sastao se i sa županom Zadarske županije Božidarom Longinom i zadarskim gradonačelnikom Brankom Dukićem, a posjetit će i ured udruge Liga za borbu protiv raka. 

Nakon predaje ugovora i dodjeli sredstava općinama i gradovima u Zadarskoj županiji odgovarao je na pitanja novinara. 

Na komentar Peđe Grbina da je premijer širitelj mržnje Plenković odgovara: 

"Samo sam usput vidio taj naslov, nisam vidio elaboraciju. Je li mislio na gospođu Holy koja govori o dotepencima u Zagrebu, je li možda mislio na gospodina Klisovića koji govori o Hercegovcima i kandidatima iz Hercegovačke. Najvažnije je da on malo provede jednu vježbu introspekcije, malo pogleda oko sebe, pogleda svoje oktroirane kandidate nakon raspuštanja organizacije u Zagrebu i vidi što govore i kakve poruke nejednakosti i diskriminacije šalju i građanima Zagreba. Očito je ta politika diskriminacije postala neki novi trend pa vidim da i on tome daje doprinos". 

"Očekujem od dušebrižnika i moralizatora da reagiraju na takve pojave, na diskriminaciju i govor mržnje. To bi bilo blagotvorno za društvo, siguran sam da će svi dušebrižnici na to reagirati", rekao je Plenković upitan za komentar na potez portala Index čije čitatelje, u znak podrške riječkom kafiću Three Monkeys, danas dočekuje pop-up u kojem se kod pristupanja portalu mogu opredijeliti jesu li ljudi ili članovi HDZ-a.

Iz HDZ-a poručili: "Poduzet ćemo odgovarajuće pravne korake"

O tomu su se poslijepodne putem Facebooka oglasili i iz HDZ-a.

"I danas ponovno svjedočimo agresiji, uvredama i diskriminaciji jednog portala, što je nastavak kampanje širenja mržnje kojoj smo proteklih dana izloženi kao građani Hrvatske samo zbog političke pripadnosti. Pritom, važno je napomenuti da ne reagiramo iz osjećaja povrijeđenosti ili osobne pogođenosti ovakvim uvredama i diskvalifikacijama zbog našeg političkog opredjeljenja.

Nakon 10-dnevnog javnog prešućivanja govora mržnje ugostitelja iz 'Tri majmuna', uslijedio je novi čin diskriminacije prema članovima i simpatizerima jedne političke stranke. Ako izostaje šira društvena reakcija na takve i slične izljeve mržnje i isključivosti, oni se sutra mogu dogoditi i nekome drugom u Hrvatskoj. A to nije ispravan odabir za društvo koje želimo graditi kao moderno, kulturno, napredno, uključivo i tolerantno.

S obzirom da je u Hrvatskoj zabranjeno korištenje audio i/ili audiovizualnih medijskih usluga za poticanje mržnje ili diskriminacije na osnovi političkog ili drugog uvjerenja, očekujemo odgovarajuću reakciju nadležnih tijela i Hrvatsko novinarsko društvo, a Hrvatska demokratska zajednica će poduzeti odgovarajuće pravne korake."

I danas ponovno svjedočimo agresiji, uvredama i diskriminaciji jednog portala, što je nastavak kampanje širenja mržnje...

Objavljuje HDZ - Hrvatska demokratska zajednicaUtorak, 23. veljače 2021.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene