Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OBILAZAK PUNKTA NA MIHALJEVCU

Počelo masovno cijepljenje u Zagrebu, Beroš i Capak: "Gužve su odraz svijesti građana o potrebi cijepljenja", "Ako treba, uvest ćemo redomate"

Aktualno Galerija +0 Cijepljenje u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo - 5 Galerija 1/1 >>
U 9 sati počelo je cijepljenje protiv koronavirusa za građane grada Zagreba u okviru druge faze cijepljenja osoba starije životne dobi i osoba s kroničnim bolestima. Građani su se na lokaciji počeli pojavljivati već poslije 6 sati kako bi što prije dobili svoju dozu cjepiva.

Povodom početka cijepljenja protiv koronavirusa za građane grada Zagreba u okviru druge faze cijepljenja osoba starije životne dobi i osoba s kroničnim bolestima, medijima su izjavu dali ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

"Prva faza cijepljenja približava se kraju i svjedočimo fenomenu da  oni koji se do sada nisu javljali za cijepljenje sada to čine, što sve malo prolongira stvar i prvu fazu cijepljenja, ali polako, ali sigurno ulazimo u drugu fazu cijepljenja. Siguran sam da će ovi masovni punktovi dati potporu realizaciji našeg plana i programa cijepljenja. Oni su nužni, no ipak još nemamo toliko veliku količinu cjepiva koju očekujemo. Do početka ljeta cilj nam je procijepiti više od 50 posto odrasle populacije, to je izvedivo, mislim da to možemo realizirati", kazao je Beroš. 

Izjavio je kako su cjepiteljima izdali dodatna pojašnjenja, a izdali su i protokol za višak cjepiva. "Epidemiološka situacija je relativno zadovoljavajuća, prema sedmodnevnom prosjeku novozaraženih na milijun stanovnika, mi smo na drugom mjestu iza Danske, no grupna okupljanja element su na koji moramo obratiti pažnju", kazao je Beroš. 

"Prijetnja novim sojevima također je element na koji moramo obraćati pažnju. Jedini porast kojem trebamo težiti jest porast odgovornosti i porast broja cijepljenih", dodao je Beroš.

"Već jučer su liječnici obiteljske medicine u Zagrebu započeli s drugom fazom cijepljenja i cijepljenjem svojih pacijenata, neki u svojim ordinacijama, a ovo je doprinos da pokažemo što možemo", kazao je Capak i dodao: "Nakon rizičnih skupina počinjemo s cijepljenjem mlađe populacije, a cilj nam je do lipnja ljeta procijepiti 50 posto populacije."

"Možda smo malo napravili gužvu"

Komentirao je gužve na Mihaljevcu. "Htjeli smo postići da svakih pola sata dođe po 70 ljudi. Ljudi možda misle da neće doći na red ako ne dođu ranije ili da će nestati cjepiva. Možda smo malo napravili gužvu, ali naši redari održavaju razmak. Što se epidemioloških mjera tiče, tu nema nikakvih problema.

Žao nam je što osobe starije životne dobi ili kronični bolesnici čekaju u redu. Drugi put ćemo napraviti drugačiji način pozivanja, uskoro će biti pokrenuta platforma naručivanja, ona će nam znatno olakšati organizaciju ovakvih tipova cijepljenja. Nećemo stvarati ovakve redove, ako bude potrebno, napravit ćemo redomat. Treba dati prednost pojedinačnom pozivu građana u točno određeno vrijeme", kazao je Capak. 

"Do kraja tjedna u Zagrebu bi trebalo biti cijepljeno 45.000 građana, što je vrlo povoljno i dobro", izjavio je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

Beroš je komentirao stanje u Dubrovniku, cijepljenje preko reda i izjave ravnatelja dubrovačke bolnice, koji je priznao da je cijepio svoju punicu i državljane BiH te djelatnike PU dubrovačke. 

"Inspekcija upravo pregledava opsežnu dokumentaciju. Izvid će trajati još koji dan. U 13 sati sastaje se Povjerenstvo. Taj proces ide dalje, a ja osobno ničiju dokumentaciju nisam slao medijima. Zatražili smo očitovanje ravnatelja nakon medijskih napisa i imamo obvezu dalje postupati po njoj", rekao je Beroš.

Capak je komentirao stanje u Konavlima i porast broja novozaraženih. "Oni su u posljednja tri dana prošlog tjedna imali eksplozivan rast, tu se radilo o jednom većem obiteljskom okupljanju, i u jednom vrtiću imali su jedno manje grupiranje. To se sad smiruje i nadamo se da će prestati. Pitanje je sad radi li se tu o britanskom soju, ali to traje i treba neko vrijeme da se ta analitika uhoda", rekao je Capak.

Više od 15.000 zdravstvenih djelatnika ne želi se cijepiti. Beroš vjeruje da sami liječnici vjeruju u cijepljenje, no kaže kako u bolnici rade i oni koji nisu liječnici. "Imamo trend da se nezdravstveni djelatnici koji se nisu htjeli cijepiti u prvoj fazi sada žele cijepiti. A gužve? Nije mi drago vidjeti gužve, ali gužve su odraz svijesti građana o potrebi cijepljenja. To je dobar znak", kazao je ministar. 

Masovno cijepljenje 

Kod masovnije druge faze cijepljenja naglasak nije na osobama koje su teže pokretne ili nepokretne ili kojima lokacija cijepljenja uslijed uznapredovale životne dobi ili drugih okolnosti nije lako dostupna.

Za takve osobe organizirat će cijepljenje na mjestu koje im je lakše dostupno, odnosno bliže njihovim kućama (domovi zdravlja, liječnici obiteljske medicine) ili u njihovu kućanstvu putem kućnih posjeta ili mobilnih timova.

U ovom slučaju bit će obuhvaćeno oko 900 osoba koje su se prijavile na cijepljenje liječnicima obiteljske medicine u gradu Zagrebu, a koje neće moći biti obuhvaćene s 30 doza cjepiva, koliko je svaka ordinacija zaprimila za tjedan od 22. veljače.

Masovno cijepljenje počelo je u 9 sati u sportskoj dvorani Učilišta vatrogastva, zaštite i spašavanja, Ksaverska cesta 111, Zagreb. Građani su se na lokaciji počeli pojavljivati već oko 6 sati kako bi što prije dobili svoju dozu cjepiva. Danas se cijepi Pfizerom i AstraZenecom. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene