Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kažu da diskriminira

Oporbenjaci Ustavnom sudu šalju zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ne postoji nijedan realni element po kojem osobe u registriranom partnerstvu ne mogu biti udomitelji. Nijedan građanin ne smije biti diskriminiran po bilo kojoj osnovi, poručila je SDP-ova zastupnica Sabina Glasovac.

Ustavnom sudu bit će predan zahtjev 33 oporbenih zastupnika kojim traže ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu, koji ocjenjuju diskriminatornim jer formalnim i neformalnim životnim partnerima onemogućuje udomljavanje, najavljeno je u petak na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Pročitajte i ovo Raspuštanje Sabora - 1 Ususret izborima Sabor se raspušta: Ovo su teme o kojima neće raspravljati Zastupnici oporbe u Saboru 14. ožujka Oporba sprema za izbore: "Na Dan žena saznali smo da se raspušta Sabor, vrijeme je da žene maknu HDZ s vlasti"

SDP-ova Sabina Glasovac rekla je da Zakonom o udomiteljstvu, izglasanom u prosincu prošle godine, nije dopušteno udomljavanje registriranim partnerima i podsjetila da je SDP amandmanom upozorio da se tim zakonom diskriminira životne partnere, ali ga je Vlada odbila uz obrazloženje da "radi u korist i najboljem interesu djece".

Ne postoji nijedan realni element po kojem osobe u registriranom partnerstvu ne mogu biti udomitelji. Nijedan građanin ne smije biti diskriminiran po bilo kojoj osnovi, poručila je Glasovac.

Dodala je kako smo se prije nekoliko desetaka godina borili protiv fašizma, a danas je "i ovo antifašistička borba, borba za svakog čovjeka i borba protiv diskriminacije".

Njezin stranački kolega Peđa Grbin upozorio je kako je isključivanjem formalnih i neformalnih životnih partnera iz udomljavanja povrijeđen niz odredbi Ustava, ali i prava koja štiti Europska unija (EU), jer se izuzeće ne odnosi samo na hrvatske građane nego i građane EU-a.

Nezavisni zastupnik Bojan Glavašević istaknuo je da "gejevi i lezbijke imaju obitelj kao i svi mi ostali". Upozorio je da diskriminatornih odredbi ima ne samo u Zakonu o udomiteljstvu nego i u Zakonu o hrvatskom državljanstvu i nizu drugih.

Zastupnik Demokrata Mirando Mrsić ocijenio je Zakon o udomiteljstvu "politički uškopljenim kako bi se zadovoljile ideološke potrebe HDZ-a", što pokazuje da "HDZ i njegovi nazadnjački spavači nisu spremni za europsku Hrvatsku".

Od 33 zastupnika koja su potpisala zahtjev Ustavnom sudu 25 ih je iz SDP-a, a tu su i Mrsić, SDSS-ov Boris Milošević, HSS-ovi Davor Vlaović i Željko Lenart, zastupnik talijanske manjine Furio Radin i trojac iz Kluba neovisnih zastupnika - Glavašević, Marko Vučetić i Tomislav Žagar. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene