Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potezi za jesen

Obično su oni ti koji kritiziraju poteze Vlade: Ekipa Dnevnika Nove TV pitala ih je koji je njihov plan za krizu

Aktualno Galerija Kovanice Kovanice Foto: DNEVNIK.hr Davorko Vidović Davorko Vidović Foto: DNEVNIK.hr Urša Raukar Urša Raukar Foto: DNEVNIK.hr Mišel Jakšić Mišel Jakšić Foto: DNEVNIK.hr +3 Nikola Grmoja Galerija 1/8 >>
Zastupnici se vraćaju u saborske klupe za dva i pol tjedna. I dok se čekaju vladine mjere kojima će ublažiti udar energetske krize na građane, ekipa Dnevnika Nove TV pitala je oporbu - kakve oni inicijative spremaju za jesen.

Odmor je za mnoge gotov. Pa tako i za saborske zastupnike koji se uskoro vraćaju na posao. I dok vladajući bruse mjere kojima bi se trebao ublažiti energetski udar na građane, na svojim prijedlozima, kažu, rade i oporbenjaci.

"Ovo je donekle izvanredna situacija i država je dužna svoje građane zaštititi u takvim okolnostima i izvanrednim mjerama. Srećom, državni proračun se dobro puni i sav taj višak novca kojeg imamo treba vratiti i građanima i poduzetnicima i u tom smislu će ići naša inicijativa", rekao je Davorko Vidović, predsjednik Socijaldemokrata.

Slično misle i u MOSTU. Većina električne energije, tvrdi Nikola Grmoja, proizvodi se u Hrvatskoj. Smatra kako HEP cijenu struje ne treba formirati prema europskom tržištu.

Pročitajte i ovo Umirovljenici i inflacija - 6 Žive na rate, životare bez mora, izleta... Inflacija ih gura preko ruba siromaštva: Zapanjujući broj umirovljenika primoran raditi

"Možemo vidjeti da su ostvarili ogromnu dobit i tu dobit treba
preusmjeriti prema građanima, obrtnicima, poduzetnicima i prema vodovodima. Isto je i Vlada zbog rasta cijena dodatno punila proračun. Sada taj novac treba otpustiti", rekao je Grmoja Sabini Tandari Knezović.

Građane i gospodarstvo, tvde u SDP-u, treba jače zaštititi od inflacijskog tsunamija. Vladi zamjeraju što zatvara oči nad enormnim rastom cijena hrane.

"Gdje ispada da je potrošačka košarica u Hrvatskoj veća nego što je u Mađarskoj, Sloveniji, Italiji, Austriji, poglavito kad znamo da tri od četiri pobrojane zemlje imaju veći standard i veće plaće nego što imamo mi. Tu treba Vlada biti puno izravnija, puno hrabrija, puno drskija i reći kada je dosta", kaže saborski zastupnik Mišel Jakšić. 

Pročitajte i ovo Ilustracija OKVIRNA PROCJENA Računi kao šamari: Izračunali smo koliko će vam se još isprazniti džepovi kad krene sezona grijanja

Rješenje je u politici hrane, tvrde u MOŽEMO, kojom se do sad, kažu, ozbiljno nije pozabavila niti jedna vlada. I sad je prilika.

"Da Hrvatsku učine samoodrživom i samodostatnom, od proizvodnje do samih polja pa do stola. Da se zatvore te linije koje bi Hrvatsku osigurale da ne bi bilo, evo vrlo elementarno, gladi", predlaže Urška Raukar.

A Domovinski pokret, kaže Davor Dretar, svoje inicijative priprema, ali će analizirati i poteze vladajućih.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić Domagoj Mikić doznaje detalje Mega afera trese Inu - kompanija oštećena za šokantan iznos: "Ovo bi mogla biti rekordna zapljena novca u povijesti Hrvatske"

"Ono što proživljava svaki hrvatski čovjek proživljavamo i mi u Domovinskom pokretu. Gledat ćemo i pratiti galopirajuću krizu i inflaciju i stavit ćemo naglasak da na neki način pojačaju brigu o najpotrebnijima u Hrvatskom društvu", kazao je Dretar.

U Vladi su već rekli kako će im socijalno ugroženi i biti u fokusu.
A mjere za ublažavanje energetskog udara objavit će kroz desetak dana.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene