Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi saziv

Podijeljene saborske fotelje: Nije išlo posve lako, neki su trebali pomoć

Tko će biti na čelu kojeg radnog tijela u parlam,entu, važan je dogovor nakon konstituiranja Sabora.

Nakon konstituiranja 11. saziva Sabora parlamentarne stranke pregovaraju i o radnim tijelima, od kojih je u 18 predsjedničkih mjesta pripalo većini, dok je oporba podijelila 15 vodećih mjesta, a potpredsjednici iz oporbe vjerojatno će biti Sabina Glasovac i Siniša Hajdaš Dončić.

Vladajuća većina već je na konstituirajućoj sjednici Hrvatskog sabora za potpredsjednike izabrala Željka Reinera (HDZ), Ivana Penavu (DP) i zastupnika talijanske manjine Furija Radina.

Oporbenjaci su o tim dužnostima odlučivali u četvrtak i na oporbeno potpredsjedničko mjesto najvjerojatnije ponovno dolazi SDP-ova Glasovac te njezin stranački kolega Hajdaš Dončić.

U raspodjeli čelnih mjesta u radnim tijelima vladajućima je pripalo 18, a oporbenim strankama 15. U oporbenoj kvoti, uz 10 SDP-u, tri su predsjednička mjesta pripala Možemo!, a dva Mostu.

Premda u SDP-u još nisu htjeli govoriti o kadrovskim rješenjima jer tek trebaju 'proći' Predsjedništvo stranke i Klub zastupnika, Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, koji po Poslovniku 'pripada' oporbi, trebao bi voditi SDP-ov Ranko Ostojić.

Pročitajte i ovo Marine Le Pen Uspostava sanitarnog kordona Veliki raskol na ekstremnoj desnici: Čak i Le Pen želi razlaz s njemačkim AfD-om zbog opasne izjave njihova glavnog kandidata

Od važnijih odbora SDP će, prema oporbenom dogovoru, pripasti, onaj za obranu, za turizam, za financije, za rad i mirovinski sustav, za ravnopravnost spolova te još tri radna tijela, a Antikorupcijsko vijeće, prema neslužbenim informacijama, trebala bi voditi Mirela Ahmetović.

Čelnica Možemo! Sandra Benčić potvrdila je da su im pripala tri odbora te da će Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku voditi Ivana Kekin, Odbor za europske poslove Jelena Miloš, a Odbor za zaštitu okoliša i prirode Dušica Radojčić.

Pročitajte i ovo Ilustracija U Velikoj Britaniji Iscurio interni dokument: Policiji rečeno da uhićuje manje ljudi jer je u zatvorima gužva

Mostov Nikola Grmoja kazao je da ostale oporbene stranke nisu pristale na njihove zahtjeve, pa su se za dio odbora ždrijebali. Rekao je da su tražili Odbor za zaštitu okoliša, na što ostali nisu pristali pa su ždrijebom dobili Odbor za pravosuđe i Odbor za lokalnu samoupravu. Tko će ih voditi, još se ne zna jer će, najavljuje, to tek definirati na stranačkim tijelima.

O svim će imenovanjima na sutrašnjoj sjednici raspravljati Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene