Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog spora oko 'lex Perković' Hrvatska bi se mogla naći na dnevnom redu rasprave europskih povjerenika. Zaključe li da je RH prekršila Pristupni ugovor, mogle bi uslijediti 'odgovarajuće mjere'.


OSTAVITE SVOJE KOMENTARE NA FACEBOOKU I TWITTERU, A NAJZANIMLJIVIJE ĆEMO PROČITATI U VIJESTIMA NOVE TV U 17 SATI!

Vezani članci Slika nije dostupna Karamarko: Vlada je doživjela debakl, najbolje bi bilo da se povuče Slika nije dostupna VIDEO 'Ovo je ozbiljno kršenje zakona, ali prije svega povjerenja!'

Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama Europske unije, koji je proteklih mjeseci postao poznatiji po kolokvijalnom nazivu 'lex Perković', zategnuo je odnose između Hrvatske i Europske komisije.

>> Europska komisija: Još nismo donijeli odluku kada ćemo raspravljati o Hrvatskoj

Spornim se zakonom regulira primjena europskog uhidbenog naloga (EUN), a Komisiji je sporan njegov članak 132.a, kojim je određeno da će se EUN izvršavati isključivo u odnosu na kaznena djela počinjena nakon 7. kolovoza 2002. godine. Bruxelles traži izmjene zakona tako da tog ograničenja više ne bude.

Hrvatska je Vlada obećala da će izmjene napraviti, ali tek iduće godine. Komisija traži da do izmjena dođe čim prije i najavljuje mogućnost rasprave o Hrvatskoj na redovitom kolegiju povjerenika.

Datum te rasprave službeno još nije određen, ali zaključe li povjerenici da Hrvatska zbog svega krši odredbe Pristupnog ugovora, na temelju njegova članka 39. mogli bi se protiv Hrvatske odlučiti pokrenuti 'odgovarajuće mjere', što može značiti uskratu financijskih sredstava iz EU fondova.

Mislite li da će Europska komisija kazniti Hrvatsku zbog 'lex Perković'?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju