Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uvjereni da je na odlasku

Oporba o slučaju Nataše Tramišak: "Iz aviona se vidi da se radi o unutarstranačkim previranjima HDZ-a"

Saborska oporba je slučaj ministrice Tramišak pripisala unutarstranačkim obračunima u HDZ-u, uvjereni da je na izlaznim vratima iz Vlade, a premijera su pozvali na prijevremene izbore jer stanje u društvu i državi ocjenjuju disfunkcionalnim zbog zamagljivanja stvarnih problema građana.

SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić kazao je u petak da već dugo u politici "nije vidio veći spin i veći trash".

"Ako je ministrici netko prijetio, onda se to prijavljuje kada se to dogodi. Još bizarnija situacija je da o tome nije obavijestila svog šefa, predsjednika Vlade. Ovo je čisto peglanje štete i možda čak možemo namirisati neke unutarstranačke obračune u HDZ-u", rekao je Hajdaš Dončić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna prikupljeno preko tri milijuna kuna UNICEF zbog rata u Ukrajini pokrenuo program humanitarne pomoći: Djeca se suočavaju s velikim rizicima

No, istaknuo je, činjenica je da se ništa ne događa, primjerice, poništavaju se natječaji u Petrinji i samo se pegla politička šteta nakon "ovih makinacija i polukriminala" u sferi EU fondova.

"Ovo je apsolutno nemoralno i Andrej Plenković apsolutno mora povući neke korake jer mu je pola Vlade invalidno, u nekakvim sukobima interesa ili pod istragama, što nije dobro za funkcioniranje hrvatskog društva i države. Najbolji korak za Hrvatsku bi bili izbori, no, za Plenkovića bi najbolja bila ozbiljna rekonstrukcija Vlade, počevši od ministra obrane do ljudi s optužnicama jer se svaki tjedan otvaraju neke nove afere”, ustvrdio je.

"Kakofonija s dronom i ministarstvima samo zamagljuje srž problema, a to je da će ljudima padati realni životni standard. Ovo je malo 'kruha i igara', ali to nije odgovorno", smatra SDP-ovac.

Dvostruki kriteriji premijera

Nikoli Grmoji iz Mosta čini se da je Tramišak 'bivša'. Pitanje je, kaže, ima li Plenković uopće više kontrolu nad HDZ-om te procjenjuje da je tu riječ o sukobu između struja HDZ-a i interesnih skupina povezanih s jednom ili drugom strujom.

"Treba postaviti pitanje odgovornosti ministrice Tramišak zbog natječaja u Petrinji koji je raspisan pa poništen iako su poduzetnici u međuvremenu izradili projekte u koje su uložili novce pa je pitanje koliko je ona kvalitetno obavljala svoj posao", naglasio je.

"Premijer definitivno ima dvostruke kriterije jer ministri koji su pod istragom DORH i dalje sjede u Vladi, a s druge strane je jasno da zbog ove situacije premijer nije baš blagonaklon prema ministrici Tramišak", smatra Grmoja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna smaknuo i brata Objavljeni detalji brutalnog ubojstva u Pločama, dječak nije bio slučajna žrtva? "Dijete nepomično leži, krv mu ispod glave..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BIT ĆE OSVJEŽENJA Hrebak: ''Naša uloga je da budemo vjetrić koji će tu i tamo usmjeravati brod kojim ova Vlada ide''

Stephen Nikola Bartulica iz Domovinskog pokreta ističe da je HDZ-ov modus operandi je da javni novac, što uključuje i europske fondove, dijeli podobnima i politički bliskima, a oni koji nisu su tvrtke i građani drugog reda, i unaprijed se zna kako se natječaji u Hrvatskoj spremaju.

"Moguće je da je u pozadini unutarstranački sukob u HDZ-u zbog čega dolazi do takvih obračuna, no sigurno je da si građani više ne mogu priuštiti takvo upravljanje jer Hrvatska gubi utrku u svemu. Imamo, ocijenio je, disfunkcionalnu javnu upravu koja nije u stanju odgovoriti na potrebe građana nego pogoduje pojedincima", rekao je Bartulica.

"Po prvoj premijerovoj reakciji moglo bi se zaključiti da su ministrici Tramišak odbrojani dani u Vladi, ali to je njegova odluka i odgovornost za opće stanje u Vladi", dodao je.

Svaki dan novi slučaj

Sandra Benčić iz Zeleno-lijevog bloka iščitava da je premijer jučer praktički rekao da ministrica Tramišak nema njegovo povjerenje, za razliku od ministara iza kojih bi izrijekom stao, pa čak i onih koji su pod istragama.

"U slučaju ministrice, međutim, jučer je napravio vrlo jaku odstupnicu. Svaki novi dan ima neki slučaj koji potvrđuje ono što smo rekli još prije mjesec dana, a to je da je ova Vlada propala", kazala je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U tijeku i javne nabave Novi ministar graditeljstva o obnovi nakon potresa: ''Vidi se veliki napredak...''

"Iz aviona se vidi da se radi o nekim unutarstranačkim previranjima u HDZ-u i nije na nama da se petljamo u njihove sukobe, osim kada imaju posljedice na upravljanje resorima ili cjelokupnom Vladom, a sada vidimo da itekako imaju jer imamo itekako nefunkcionalnu Vladu. Imamo potpuni raspad sistema u smislu upravljanja osnovnim funkcijama države", dodala je Benčić.

Katarina Peović iz Radničke fronte ne želi nagađati je li riječ o unutarstranačkim obračunima, ali propituje na koji način se financira poduzetništvo. Tvrdi da je tvrtka Omega Softver klasični primjer izvlačenja novca iz države u privatni sektor.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene