Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani protiv, čelnici za

Opet tjeramo investitore: Šibenik dvoji treba li mu golf teren i pola milijuna eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da svaki pokušaj investicije netko u Hrvatskoj dočeka s negodovanjem, još jednom potvrđuje i sljedeća priča.

Prošloga tjedna objavili smo ekskluzivnu informaciju kako američka investicijska grupa G2 odmah nudi Šibeniku pola milijarde eura za prodaju zaštićenog poluotoka Oštrica na kojem bi izgradili golf terene, marinu, dva hotela i još niz sadržaja.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Ususret izborima Nova prilika za pokazivanje: Plenković svečano uručio ugovore Ilustracija Važna stvar Jedna od najvećih investicija u hrvatski turizam: Hotelski div počinje s gradnjom

No eto problema, građanske inicijative su protiv. A gradski oci, koji bi tim novcem mogli gospodarstvo podignuti iz pepela, najavljuju referendum. Amerikanci odmah žele iskrcati pola milijarde eura, poravnati obalu i šume i izgraditi golf igrališta. Izgradili bi još niz sadržaja, a stari šibenski hotel Krka pretvorili u Grand hotel s 5 zvjezdica.

>> Pogledajte kako će izgledati golf tereni na Srđu!

>> Američki investicijski pohod na RH

'Šibenik bi s njima postao globalna destinacija. Naš gilfski teren bio bi drugi cypress point, jedan od najljepših na svijetu', rekao je Mate Željko Matura iz investicijske grupe G2. S pola milijarde eura pozlatili bi Šibenik, poručuju gradski oci. Zadovoljno trljajući dlanove nabrajaju dalje.

'4.000 radnih mjesta, uređenje hotela Krke u hotel s 5 zvijezdica, preko 70 milijuna kuna komunalija kao direktnog doprinosa proračunu', rekao je dogradonačelnik Šibenika, Franko Vidović. Građanske inicijative s druge strane imaju niz prigovora. Hrvatska jedina na svijetu ima zakon o golfu, a jasno im je, tvrde, što taj zakon i omogućuje.

'Zakon o golfu omogućuje urbanizaciju tamo gdje nije predviđena'

'Omogućuje da na prostorima koji nisu predviđeni za urbanizaciju da se dogodi urbanizacija. Ostavljena je mogućnost da se zaobiđe jedan dio hrvatskih zakona', rekao je Vladimir Kužina iz šibenskog građanskog foruma. I onda golf tereni ulaze u prostorne planove, a prešućuje nam se, kažu forumaši, to, da se kvadrat po kvadrat rasprodaju najljepši dijelovi Hrvatske.

'Svaki put kad se pojavi neki bogati investitor mi tvrdimo- to je naš spasitelj', dodaje Kužina. Iz gradske uprave tvrde da će o svemu ipak pitati građane Šibenika. Uz upozorenje da ovakvu priliku mogu dobiti jedanput u životu. 'Ako ocijenimo da treba referendum, bit će referendum', rekao je Vidović. Dok se u Krešimirovom gradu još uvijek premišljaju, Amerikanci bi malo požurili cijelu stvar. Mašući s pola milijarde eura Šibenčanima poručuju- uzmite ili ostavite.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene