Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvaranje vrata stranom kapitalu

Američki investicijski pohod na RH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki ulagači uskoro kreću u pohod na Hrvatsku. Stotinjak poslovnih ljudi iz Sjedinjenih Američkih Država u travnju stiže u Dubrovnik. Predsjednik Josipović ekskluzivno nam je otkrio detalje.

Tim će povodom organizirati i konferenciju koja bi trebala potaknuti ulaganja u našu zemlju. Dubrovnik će primiti američke poslovne ljude potencijalne investitore. Predsjednik Josipović pojašnjava, okupit će se povodom obilježavanje 15 godina od smrti američkog ministra za trgovinu Rona Browna.

Pročitajte i ovo Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi policija objavila detalje Dvojica maloljetnika koja su pretukla trećeg u Lapadu završila u pritvoru Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola"

'U svakom slučaju to je otvaranje vrata američkom kapitalu, dolazi stotinjak potencijalnih američkih investitora i po svoj prilici bit će tu i bivši američki predsjednik Bill Clinton', kaže predsjednik Josipović. Predsjednik je svjestan kako je Američki kapital prisutan, ali ne dovoljno. U američkoj gospodarskoj komori u Hrvatskoj znaju i zašto.

'Ima interesa, mi bi htjeli još veći interes, imaju problema kao i drugi strani ulagači, to su birokracija i standardne stvari', kaže Don Markušić, predsjednik Američke gospodarske komore u Hrvatskoj. No problemi se, tvrde, rješavaju. Promjenjen je zakon o strancima.

'Strani ulagać nije mogao doći u Hrvatsku ako dvije godine nije mogao dovoesti obitelj. Čemu porezi i drugi zakoni koji su dobri ako ne možeš dovesti obitelj, i tu smo uspjeli', dodaje. Hrvatska iz Amerike najviše uvozi motore i pogonske lijekove medicinske instrumenete i antibiotike. Iz Hrvatske u Ameriku odlaze lijekovi, revolveri i pištolji, bešavne cijevi i draguljarski predmeti.

No nije sve u robnoj razmjeni. Najpotrebniji je kapital koji dolazi kroz investicije. 'Očekujem kao prvo da ćemo čuti jedni druge, ono što neminovno slijedi je da se preispitaju svi faktori koji negativno utječu na investitore', kaže Ivo Josipović.

Iz američkog veleposlanstva poručuju kako iz Hrvatske i regije očekuje 220 ljudi. Amerika želi potaknuti investicije u Hrvatsku. Time preko gospodarstva pomažu Hrvatskoj na putu ka Uniji. 'Mi smatramo da je ulazak Hrvatske u uniju način stabiliziranja Hrvatske, a na taj način i stabiliziranja regije', tvrdi Vesna Pusić, predsjednica nacionalnog odbora za EU.

Američko Hrvatski investicijski skup moći će po prvi put pratiti i preko interneta. Američka gospodarska komora planira za poduzetnike omogućiti virtualno uključenje u diskusije s pitanjima o ulaganjima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene