Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Knin u strahu

Sve više dugova, sve manje liječnika: Bolnici ''Hrvatski ponos'' prijeti zatvaranje

Kninska bolnica Hrvatski ponos (Foto: Dnevnik.hr)
Kninska bolnica Hrvatski ponos (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Kninska bolnica Hrvatski ponos (Foto: Dnevnik.hr) Kninska bolnica Hrvatski ponos (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Kninska bolnica Hrvatski ponos (Foto: Dnevnik.hr) Kninska bolnica Hrvatski ponos (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Tomislav Čolak (Foto: Dnevnik.hr) Tomislav Čolak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Mario Smoje (Foto: Dnevnik.hr) Mario Smoje (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Goran Pauk (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
Opća i veteranska bolnica u Kninu znakovita imena "Hrvatski ponos", sve je manje na ponos državi i zdravstvenom sustavu. Bolnica stvara dugove, nedostaje joj liječnika specijalista i medicinskih sestara, a skrb o braniteljima ne razlikuje se od veteranskih programa u ostalim bolnicama.

U funkciju je trebala staviti i bazen te ostalu opremu za fizikalnu rehabilitaciju. No, nije. Iako s vremena na vrijeme u kninsku bolnicu stižu i donacije i oprema, o nemaru države najbolje svjedoči primjer bazena koji se tamo nalazi, a u kojega se u posljednjih 35 godina nije uložilo ni lipe.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nepoznat iznos Pritvorena dvojica povezana s iznudom i krađom novca iz kuće župana Pauka: Djetetu prijetili ubojstvom njega i majke Slika nije dostupna Uhićen 20-godišnjak Župan Pauk potvrdio krađu novca iz njegove kuće: "Ne mogu govoriti o točnom iznosu, ali..."

Bolnica danas ima četiri osnovna odjela, no iako se zove Veteranskom, Veteranska nije. Veterane pak liječi, ali samo one s odgovarajućom uputnicom. Zamjenik ravnateljice OVB "Hrvatski ponos" Knin Mario Smoje kaže da pacijente primaju i liječe prema propisima.

"Ako je došao s uputnicom liječničkog povjerenstva, primamo ga uredno, kao i svakoga drugoga pacijenta na Odjel fizikalne medicine. Na njemu se provodi apsolutno sve kao i svakom drugom pacijentu", kaže Smoje.

Branitelji ovdje više ne provode dane i noći kao nekoć jer su sredstva HZZO-a u veteranskom programu za njihovo liječenje ukinuta pa srezana za milijun kuna. Tada, bolnička kola krenula su nizbrdo.

U godinu dana, dugovi narasli gotovo šest puta

"Mi smo u pravilu morali biti, odnosno prisiljeni biti nastaviti raditi, a ta sredstva nismo imali na raspolaganju. Onda, čujte, u tih šest mjeseci vi morate generirati određene, možemo ih nazvat dubioze, poteškoće", kaže Smoje.

U posljednjih godinu dana dugovi su narasli gotovo šest puta pa su tamo 31. prosinca 2017. godine iznosili 5,2 milijuna kuna, a 31. prosinca 2018. godine čak 27,7 milijuna kuna.

Zbog toga, u cijelu se priču uvukla i politika.

"Smatram da je rješenje da bolnica prijeđe u državne ruke, država ima novca da iskoristi sve kapacitete kninske bolnice koji su za sada neiskorišteni", kaže županijski vijećnik Tomislav Čolak.

U gradskoj upravi mišljenja su da je bolnici potrebna sanacija. Svjesni su i da joj se, u ovakvom obliku, kraj šibenske koja je udaljena 60ak kilometara, ne piše dobro. Gradonačelnik Knina Marko Jelić upozorava na veliki problem bolnice.

"To bi značilo smrt za Knin i to bi značilo smrt za sve ove okolne male općine i neke općine u susjednoj Bosni i Hercegovini gdje živi hrvatski svijet koji gravitira prema Kninu i prema zdravstvenim uslugama koje se ovdje nude", kaže Jelić.

Neizvjesna situacija oko opastanka bolnice

Pacijenti su u strahu jer ne znaju što će se dalje događati s bolnicom.

"Zasad je, fala Bogu dragom dobro, i prije je bilo dobro. Ali kad bi se ona ugasila, da narod ide u Šibenik, pa treba narod imat novaca", kaže Julijana iz Knina.


No, iz Županije, pod čijom je kapom bolnica, tvrde da se to se neće dogoditi. Dodaju i da je "Hrvatski ponos", tek odraz stanja u hrvatskom zdravstvu. Kninsku bolnicu neće spasiti ni eventualno državno preuzimanje, koje zaziva oporba.


"Zasad je stanje takvo da smo mi vidjeli da niti davanje bolnice pod državu nije riješilo ništa, prošli smo u mandatu vlade Milanovića sanaciju, nova Vlada je to ukinila jer nije dala efekta", kaže šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Kninska bolnica mišljenja je da je neće ukinuti ako se uz rad na temeljna četiri odjela, na tržištu pozicionira i s odjelom palijativne skrbi te dnevnom bolnicom. Iz europske blagajne u Knin je za to lani stiglo oko pet milijuna kuna.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene