Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Opasnost vreba na policama s hranom. Nakon što je Ministarstvo poljoprivrede objavilo popis uvezenih namirnica s opasnim količinama pesticida provjerili smo kako takve tvari djeluju na čovjeka koji ih konzumira.


Jagode iz Egipta pune su aflotoksina.

Vezani članci Međunarodni dan svijesti o bacanju hrane - 4 Četvrtina Hrvata je gladna, a ovoliko kilograma hrane na godinu bacite - da toga niste ni svjesni Hrana - 1 Sine, Zoki je sve pojeo: Milanović je hit na društvenim mrežama nakon objašnjenja što je radio u Klubu

'Aflotoksini su izuzetno opasni jer i u malim količinama mogu djelovati na zdravlje i oni su sekundarni produkti plijesni', pojasnio je dr. Marijan Katalenić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

I oštećuju živčani sustav.

>> Saznajte koje su namirnice na listi opasne hrane!

Osim voća i povrća - opasna je i tjestenina s aluminijem iz Kine. 'Kumulacija određenih metala, u ovom slučaju može uzrokovati probleme sa zdravljem kao što je Alzheimerova bolest', kazao je dr. Katalenić.

Šleperi uvozne hrane kontroliraju se na ulazu u zemlju. Uoči li se što sumnjivo, mora na dodatna testiranja. Svaka sumnjiva pošiljka - ne smije na police trgovina. No, nepovjerljivi kupci dodatno su na oprezu. 'Sve što je iz uvoza je lijepo, sjajno, sve je to GMO hrana. Paprika kad je prerežete ima u sebi još jednu papriku. To znači da ta nije u plasteniku rasla'. 

Rasla u plasteniku ili na polju - najvažnije da je zdravstveno ispravna.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.