U nedjelju popodne stanovnike Bakra iznenadio je neugodan miris mora.


U redakciju Dnevnik.hr javio se čitatelj koji se požalio na onečišćenje mora u Bakru. ‘Onečišćenje mora u gradu Bakar od strane luke Bakar - ne samo da je more crno nego užasno i smrdi’, napisao je čitatelj.

Vezani članci Otok Koločep (Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL) Oprez, kupači! More na plaži na otoku Koločepu onečišćeno fekalijama Plaža u Kaštel Sućurcu trajno je zagađena (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Ispuštali fekalije u more: Dvije plaže u Kaštelima trajno su zagađene

Gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić napominje kako se u Bakru ovakve situacije događaju već duže vrijeme, te da su za zakazale nadležne institucije - Ministarstvo zaštite okoliša, Hrvatske vode i Inspekcijske službe.

'Ovo nije prva takva situacija u Bakarskom zaljevu. Do stalnih onečišćenja kako zraka tako i mora u Bakru dolazi prvenstveno zbog rada luke za rasute terete.

Već čitav niz godina Grad Bakar upozorava Inspekcijske službe i institucije, podnosi kaznene prijave, a putem medija obavještava javnost. U svakom slučaju zakazale su nadležne institucije, prvenstveno Ministarstvo zaštite okoliša, Hrvatske vode i Inspekcijske službe. Zagađenja su evidentna, izvor zagađenja lako prepoznatljiv, a dokazi su dostupni svima.

Očito je da prešutno prelaze preko svega što se događa. Grad Bakar i njegovi građani to više ne mogu trpjeti, tako da ćemo poduzeti sve mjere koje nam stoje na raspolaganju. Uzroci jučerašnjeg onečišćenja iz kanala oborinske odvodnje u nadležnosti Hrvatskih voda je upravo u fazi istrage.

Ponavljam, Ministarstvo zaštite okoliša i Hrvatske vode koje su Luci Rijeka izdale vodopravnu dozvolu (svjesni da nemaju osnovnih uvjeta niti tehnoloških mogućnosti da se spriječe daljnja zagađenja) su najodgovorniji za ovo što se događa i za to moraju odgovarati', odgovorio je Klarić na upit Dnevnik.hr.

'Danas je situacija bolja, međutim nije došlo do onečišćenja od strane luke Bakar već kroz kanal oborinskih i otpadnih voda koji izlazi kod pomorske škole Bakar', napisao nam je čitatelj.