S masnim mrljama na morskoj površini u bakarskom zaljevu koje je prouzročila sitna prašina željezne rudače iz pretovarne luke drugi dan bore se specijalizirani brodovi za čišćenje. Stanovnici su zabrinuti za zdravlje.

Galerija


Masne mrlje na morskoj površini i crne naslage prašine na vozilima i plovilima od utorka tište stanovnike Bakra.

Vezani članci Otok Koločep (Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL) Oprez, kupači! More na plaži na otoku Koločepu onečišćeno fekalijama Plaža u Kaštel Sućurcu trajno je zagađena (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Ispuštali fekalije u more: Dvije plaže u Kaštelima trajno su zagađene

Dorjan Curač, vlasnik barke u bakarskoj luci, ima dokaz crno na bijelo o posljednjem zagađenju u tom lučkom gradu. Dok papirnatim ubrusom čisti barku i pokazuje crni papir, negoduje.

"Pogledajte more, trenutno stanje. To je katastrofalno", govori Dorjan. O zagađenju su izviještene nadležne inspekcije.

"Odmah je poslan inspektor na lice mjesta. Zaista je utvrdio onečišćenje. Alarmirane su službe koje se bave zaštitom mora. Počinitelja smo utvrdili i bit će sankcioniran", govori Darko Glažar iz Lučke kapetanije Rijeka.

Kaznu će platiti riječka Luka koja gospodari terminalom za rasuti teret u Bakru.

"U Bakru se iskrcava željezna rudača i ugljen. Oboje su materijali iz iskopa, predstavljaju prirodne materijale i kao takvi nisu otrovni i nisu opasni za okoliš", objašnjava Zvonko Varljen, direktor razvoja Luke Rijeka

S tom se tezom ne slažu stručnjaci medicinske struke. Tvrde da ti materijali sadrže ugljikovodike i teške metale koji - ako su osobe češće izložene njima - mogu prouzročiiti tumore. Stoga su danas uzorke mora uzeli djelatnici Zavoda za javno zdravstvo.

Građani su ljutiti. "Ja bih dio odgovornosti svalila i na leđa nas građana Bakra koji, eto, šutke gledamo kako se naši susjedi, naša djeca, bračni partneri i prijatelji truju", ispričala je Nela Long iz Bakra. 

Luci Rijeka kroz europske fondove prihvaćen je projekt saniranja tla na ovom terminalu, što bi trebalo poboljšati kvalitetu zraka i mora i smanjiti zagađenje. Bakrani se nadaju da će to biti što prije, jer ne žele više živjeti u čađi.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr