Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odsječena Dalmacija

Potpuni kaos na obali: "Naletio sam na dva prevrnuta šlepera, a onda se izvrnuo i treći. Ovo je uragan!"

Auto se zbog bure prevrnuo kraj Makarske
Auto se zbog bure prevrnuo kraj Makarske DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Auto se zbog bure prevrnuo kraj Makarske Auto se zbog bure prevrnuo kraj Makarske Foto: DNEVNIK.hr Nevrijeme radi probleme diljem Hrvatske - 1 Nevrijeme radi probleme diljem Hrvatske - 1 Foto: DNEVNIK.hr Nevrijeme radi probleme diljem Hrvatske - 3 Nevrijeme radi probleme diljem Hrvatske - 3 Foto: DNEVNIK.hr Nevrijeme radi probleme diljem Hrvatske - 2 Nevrijeme radi probleme diljem Hrvatske - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Nevrijeme radi probleme diljem Hrvatske - 5 Galerija 1/5 >>
Prevrnuta vozila, zatvorene ceste, kaos u lukama. Bura na obali ne jenjava, a zatvorila je i oba Maslenička mosta.

Zbog olujnog vjetra trenutno nema otvorene ceste za teretna vozila i autobuse iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji.

Pročitajte i ovo Obilna kiša u Afganistanu izvanredno stanje Raste broj stradalih nakon obilnih kiša i nevremena: Zbog sukoba i loše infrastrukture, dvije zemlje teško se s time nose Nevrijeme u Zagrebu Žuti meteoalarm Nevrijeme pogodilo Zagreb: Na dio grada pala tuča, pogledajte koji su kvartovi najgore prošli

Jaka bura zatvorila je oba Maslenička mosta. Prema podacima DHMZ-a na starom Masleničkom mostu zabilježeni udari vjetra od gotovo 195 km/h, dok su na Paškom mostu, koji je također zatvoren za sav promet zabilježeni udari od 216 km/h!

Morski.hr piše kako je bura je prevrnula i šleper na Masleničkom mostu. Doslovno ga je zarotirala na cesti dok je tegljač s prikolicom prevrnula. Diljem zemlje prevrnulo se nekoliko kamiona.

Prometna nesreća bila je i na cesti Posedarje Maslenica.

"Naletio sam na izvrnute šlepere poljskih tablica. Udario sam u njih jer je ovo doslovno uragan. U trenutku dok sam davao policiji izjavu prevrnuo se još jedan šleper tik uz nas", ispričao nam je čitatelj Marin Bucić.

Osim što izvještava da nema otvorene ceste za teretna vozila i autobuse iz unutrašnjosti prema Dalmaciji i obratno, HAK zbog popunjenih odmorišta na autocesti A1 moli vozače teretnih vozila da ne kreću na put ili da se isključe iz prometa na prvom slobodnom odmorištu. 

"Zbog izrazito nepovoljnih vremenskih uvjeta i brojnih poteškoća u prometu molimo vozače da put odgode do poboljšanja vremenskih uvjeta", mole u HAK-u.

Brojne ceste zatvorene 

Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvorene su autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje te čvorova Dugopolje i Bisko, Jadranska magistrala između Karlobaga i Svete Marije Magdalene te Posedarja i starog Masleničkog mosta, državne ceste Gračac-Knin, Maslenica-Zaton Obrovački, Dobroselo-Mazin-Bruvno te Paški most. 

Samo za osobna vozila otvorena su: A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, A2 Zagreb-Macelj između čvorova Krapina i Macelj u oba smjera, Jadranska magistrala između Senja i Karlobaga, riječka obilaznica između čvorova Orehovica i Škurinje (most Rječina), državne ceste Gračac-Obrovac i Gospić-Karlobag.

Cijeli dan problemi  

Bura je na obali pravila probleme cijeli dan. U Baškoj vodi poigravala se s jedrilicama kao da su od papira. Orkanski udari donijeli su probleme. 

Slično je i u drugdje na Makarskom području. Bilo je i oštećenih krovova. Makarani negoduju.

"Evo vidite, obukao sam dvije majice i jaknu. Ne može se obući. Kako god puše, nema šanse da se obučete. Hladno je, ali podnošljivo. A recept za preživljavanje bure? Dvije rakijice ujutro lagano popijemo i to je to“, kaže Josip iz Makarske.

Bura je kumovala prevrtanju automobila kod Veprica. Vozačica je prošla neozlijeđena. Ni kamion nije izdržao jaki nalet vjetra. Prevrnuo se blizu vijadukta Božići. Zatvoren je i dio autoceste A1.Poneka snježna pahulja stigla je nadomak Splita. Problema ima u pomorskom prometu. Osim tradicionanlo katamarana, prekinute su i neke trajektne veze.

"Očekujemo pogoršanje, još veće udare olujne bure. Što se tiče linije prema Starigradu, Rogaču to se zasad odvija prema redu plovidbe“, rekla je Jelena Ivulić iz Jadrolinije.

Vjetra će biti i večeras

"Najjaču buru noćas očekujemo duž obale, neće biti izdvojen samo sjeverni dio nego će puhati duž cijele obale", objasnila je Damjana Ćurkov, meteorologinja Nove TV.

Kako doznajemo od DHMZ-a, najjači udar u Zagrebu zabilježen je danas na Griču i iznosio je 90 kilometara na sat. Nešto iza 18 sati na Paškom mostu bura je udarala 191 kilometar na sat! Podaci su to sa službenih postaja koji još nisu kontrolirani.
 

Zaposleni vatrogasci u Zagrebu

"Do 15 sati odradili smo 20-ak intervencija vezanih za jak vjetar. Uglavnom se radi o srušenom drveću, no bilo je tu i oštećenih fasada, krovova i limova koji su prijetili padom", objavili su iz JVP-a na svojoj stranici na Facebooku. 

Dodali su kao je vjerojatno najveća šteta zabilježena na Maksimirskoj cesti, gdje je vjetar odnio čak 600 m2 krova i oštetio 11 automobila. Jak vjetar oštetio je zgradu Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Grad je izdao upozorenje.

"Predložili smo da zatvore prozore ako idu van, pripaze na stvari koje im se mogu ljuljati u kućama, oni su o svemu tome obaviješteni. Ne očekujemo veće probleme. Ako bude bilo kakvih problema mi smo spremni“, rekao je Pavle Kalinić, pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

 

Crveni meteoalarm, koji označava izuzetno opasno vrijeme, upaljen je i duž jadranske obale zbog jakih udara bure i tramontane. U ostalim dijelovima Hrvatske, također zbog vjetra, označeno je žuto upozorenje.

 

  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene