Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

prijete prosvjedom

Hoćemo li ponovo gledati pun glavni zagrebački trg? "Tjera nas se iz države"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja poručili su u četvrtak da ih ministar financija Marko Primorac tjera u štrajk, jer Vladina ponuda vezana uz rast osnovice sindikatima predstavlja znatan pad realnih plaća i zaostajanje za kretanjem plaća u drugim djelatnostima u državi.

Ministar Primorac takvim nas pristupom tjera u štrajk, nadamo se da će drugi ministri i premijer to razumjeti. U konačnici, premijer je nedavno istaknuo kako je ovo godina isporuke pa neka isporuči i svojim zaposlenicima pravedan rast plaća, jer očigledno za to ima fiskalnog prostora, ističe se u priopćenju Sindikata.

Premijer bi se, kažu, trebao pitati imaju li njegovi pregovarači na umu političke i društvene okolnosti u kojima se vode pregovori i sve implikacije svojih pozicija ili se pregovori vrte oko fokusa ministra Primorca na fiskalne ciljeve koji su u ovim okolnostima nerealni. "Čini nam se da je posrijedi ovo drugo", drže Sindikati.

U Sindikatu znanosti tvrde i da ministar Primorac "reže deficit iznad svih projekcija i očekivanja", dok se zaposlenici u javnim službama suočavaju s najozbiljnijim rastom troškova života u posljednjih skoro 30 godina..

Navode kako je to jasno vidljivo iz objavljenog rebalansa proračuna, jer se još prije nekoliko mjeseci za ovu godinu predviđao deficit od 2,7 posto BDP-a ili 13,4 milijarde kuna. Sada se, kažu, to svodi na 7,1 milijardi kuna ili 1,5 posto BDP-a

Upozoravaju kako će zbog takvog planiranja proračuna svi zaposlenici u javnim službama trpjeti znatno rušenje standarda. To će dovesti do još većih problema u djelatnostima bez kojih društvo ne može funkcionirati, tvrde u Sindikatu.

Navode da je medicinske sestre, liječnike, učitelje fizike, matematike, informatike i druge već danas gotovo nemoguće zadržati i motivirati za rad u javnim službama i takvim pristupom ih se doslovno tjera iz države.

Drže kako je sada sasvim jasno tko će biti odgovoran za masovne prosvjede javnih službi, tko će biti kriv ako djeca i roditelji ponovno budu ispaštali zbog štrajka u prosvjeti i drugim javnim servisima.

Vlada je zbog uvođenja eura ostvarivala interese preko leđa svojih zaposlenika, no neće ići i drugi put, poručuju.

Da je riječ o nerealnoj ponudi, za koju i sama Vlada smatra da ne može proći kod naših članova, govori činjenica da su na posljednjem sastanku pregovarači Vlade apelirali na sindikate da uvjere članstvo kako bi trebali prihvatiti ponuđeno, drže u Sindikatu.

Pročitajte i ovo Renata Čulinović-Čaić Nisu prihvatili ponudu Nema dogovora sindikata i Vlade, hoće li liječnici u štrajk? "Mi nećemo biti roboti i nećemo raditi na takav način"

Tvrde kako sindikalni čelnici koji bi prihvatili ponudu Vlade ili uvjeravali svoje članove u njezinu korektnost - ili rade u dosluhu s Vladom jer imaju određene ponude ispod stola ili su potpuno nesvjesni ekonomskih okolnosti u kojima njihovi članovi žive.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene