Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani u borbi

'Uklonite ODAŠILJAČ, zrači 1.700 PUTA JAČE od preporuke!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina nezadovoljnih građana zagrebačkog naselja Rudeša sprema se za prosvjed i potpisivanje peticije protiv bazne stanice jednog mobilnog telekom operatera postavljene na obiteljsku kuću.

U zagrebačkom naselju Rudešu za srijedu je najavljen prosvjed zbog bazne stanice jednog mobilnog telekomunikacijskog operatera, koja je unatoč protivljenju mnogih građana tijekom veljače postavljena na krov jedne obiteljske kuće, a proradila je tijekom svibnja.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca"

Danas je na jednoj kući u Rudešu osvanuo i prosvjedni plakat, na kojemu stoji poruka upućena vlasniku kuće na kojoj je postavljena sporna stanica. 'Dobro jutro dragi susjed. Jeste li noćas mirno spavali?', stoji između ostalog na velikom plakatu na kojem su potpisani 'ogorčeni građani Rudeša'.

>> Otkupljuju se STARI mobiteli - doznajte gdje i kako!

'Da li biste svoje unuke stavili spavati u naše sobe gdje je zračenje 3400 puta jače od preporučene zdravstvene granice?', pitaju nadalje prosvjednici, tvrdeći da bazna stanica zrači 16 puta jače od dozvoljene granice u Kini te 16.000 puta jače od dozvoljene granice u gradu Salzburgu.

Nezadovoljni stanovnici Rudeša pojašnjavaju da prema važećim zakonima za postavljanje bazne stanice ni vlasnik kuće ni zainteresirana telekomunikacijska tvrtka ne trebaju imati suglasnost susjeda.

'Rezultati mjerenja intenziteta zračenja su uznemirujući (izmjereno 171.576 µW/m2, što je 1.700 puta jače od preporuke EU parlamenta). U blizini su škola, vrtić, dom zdravlja i sportski objekti', žali se Josip Barušić, koji se u ime ogorčenih građana obratio medijima. On je za sutra u 18 sati na uglu Pisarovinske i Delničke ulice najavio prosvjedno okupljanje i potpisivanje peticije protiv postavljanja sporne bazne stanice.

Barušić traži hitno donošenje novih pravilnika prema kojima intenzitet zračenja ne bi smio prelaziti 100 µW/m2, jer, kaže, rudeški slučaj nije jedini. Traži i zabranu postavljanja baznih stanica u gusto naseljena mjesta te u blizini škola i vrtića. 'Radije ćemo svaki tjedan prosvjedovati nego sutra djecu voditi po bolnicama', napomenuo je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene