Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove navike

Odzvonilo klasičnoj žarulji, privikavajte se na štedne!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon ulaska Hrvatske u EU i prodaje svih zaliha, kod nas se više neće moći kupiti klasična žarulja, već samo štedna.

Od prvog rujna u Europskoj uniji zabranjena je proizvodnja žarulja sa žarnom niti, ali trgovci mogu prodati zalihe koje imaju. Kad Hrvatska iduće ljeto uđe u EU- ni kod nas više neće biti klasičnih žarulja, naravno, nakon što se prodaju sve zalihe.

Jedna klasična žarulja u SAD-u nedavno je proslavila 100 godina. No mnoge su zemlje zabranile njihovu proizvodnju zbog prevelikog trošenja energije. Mnogi građani već su se prebacili na štedne žarulje. 'Uglavnom sad štedne stavljam, ove druge, niti nema ih, a i brže pregore. Obično stavim štedne žarulje', rekao je Ivica i dodao kako još uvijek nije primijetio nikakvu razliku na računu.

>> Jesu li štedne žarulje opasne za zdravlje?

Obične i štedne žarulje imaju gotovo jednak broj poklonika.'Sad se više kupuju štedne s obzirom da se ove obične izbacuju iz proizvodnje, ali podjednako se kupuju još uvijek i obične i štedne', rekla je Irena Cvetković, prodavačica.
Mogućnost uštede je velika, tvrde stručnjaci. 'Sam podatak da se unutar kućanstava 15 posto električne energije troši na rasvjetu, a u javnom sektoru, odnosno u poduzetništvu i preko 30% potrošnje električne energije je samo zbog rasvjete. To ukazuje na ogroman potencijal za uštede, rekao je Marko Capek iz UNDP –a.

Koliko točno potencijala za uštedu imaju, nabolje pokazuje računica Europske Unije. Zabranom žarulja smanjit će potrošnju energije za 1 posto, što odgovara količini koju proizvede deset elektrana na ugljen.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uzimate li žarulje zdravo za gotovo? TEST Dnevnik.hr-a: Doznajte sve o razlikama između klasične i štedne žarulje Slika nije dostupna Prelazak na alternativu Zbogom klasičnoj žarulji: EU uveo zabranu prodaje i proizvodnje

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene