Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prelazak na alternativu

Zbogom klasičnoj žarulji: EU uveo zabranu prodaje i proizvodnje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proizvodnja i uvoz klasičnih žarulja snage 60 vata od danas je zabranjen u Europskoj uniji.

Trgovine će moći prodati još ono što imaju uskladišteno, ali od danas je definitivno kraj klasičnim žaruljama s kositrenom niti, koje 95 posto energije pretvaraju u toplinu, a samo pet posto u svijetlo. Umjesto njih prodavat će se halogene i druge sijalice, koje štede energiju i daju jednako svjetlosti, no u tome se ne slažu svi, prenosi Sky News.

Pročitajte i ovo Viktor Orban uputio kritike europskim birokratima Sastao se s Vučićem Orban iz središta Europske unije kritizirao birokrate: "Poslat ćemo ih tamo gdje im je mjesto, na smetlište povijesti" Hong Kong izglasao Zakon o sigurnosti Hong Kong Oštre kritike na jedan od najstrožih zakona o sigurnosti: "Ovo je alarmantno, ugrožena su prava i slobode ljudi"

Podsjetimo, Europska unija je još u rujnu 2009. zabranila je prodaju neefikasnih klasičnih žarulja.

'Edisonova žarulja, koja je stvara svijetlo više od 100 godina, jednostavno više nije vrhunski proizvod, kad je u pitanju osvjetljenje. Jednostavno troše previše energije u odnosu na količinu svjetla koju proizvede', pojasnio je Gunther Oettinger, povjerenik za energiju EU-a.

Dodao je kako bi promjena starih žarulja novima u domovima diljem Eu-a bila jednaka povlačenju čak sedam milijuna automobila iz prometa.

Prva zemlja koja će provesti zabranu jest Velika Britanija. Tehnologija LED žarulja već godinama napreduje i te su žarulje prava alternativa, jer troše vrlo malo energije i dugo traju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene