Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Lex Perković'

DW: Hrvatska je prokockala povjerenje, moramo vršiti pritisak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Od Hrvatske se mora zahtijevati da što prije provede Europski uhidbeni nalog', napisao je ministru vanjskih poslova Guidi Westerwelleu, predsjednik Odbora za EU u Bundestagu Gunther Krichbaum.

Gunther Krichbaum u intervjuu za Deutsche Welle, napominje da ne vidi zbog čega je Zagrebu potrebno nekoliko mjeseci za izmjene Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s članicama EU koje je danas uvršteno po hitnoj proceduri na Dnevni red Hrvatskog sabora. Još nije poznato kada će se točno održati rasprava o tom, ali za očekivati je da bi rasprava mogla biti sljedeći tjedan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mimica odgovorio Plenkoviću 'Nema tajnih dokumenata EK o slučaju 'lex Perković'' Slika nije dostupna Optimističan oko ishoda Anto Nobilo optimističan oko ishoda suđenja Josipu Perkoviću u Njemačkoj

>> Sabor na dnevni red uvrstio 'lex Perković'

Vlada je jučer u saborsku proceduru poslala izmjene 'lex Perković', u kojima se korigira vremensko ograničenja europskog uhidbenog naloga, a ministar pravosuđa obećao je da će Zakon biti izmijenjen najkasnije do 1. siječnja 2014.

>> Vlada izmijenila 'lex Perković'

Krichbaum je izrazio sumnju da 'hrvatska Vlada igra na vrijeme' i da pokušava 'otezati' kako na kraju možda 'više ne bi bilo moguće' izručenje osumnjičenih. 'Hrvatska se obvezala korigirati zakon tek nakon ogromnog pritiska Europske komisije. Sad je važno nastaviti vršiti pritisak da se to i dogodi. A konkretno to znači da Savezna Republika Njemačka mora iskoristiti svoj utjecaj u Europskoj uniji i mora podržati napore Komisije', kaže Krichbaum.

Prokockano povjerenje

'Hrvatska vlada ne samo da je napravila greške, već je prije svega prokockala i puno povjerenja. Ako netko misli da treba štititi osobe osumnjičene za ubojstva i blokirati njihovo izručenje, onda to ne doprinosi porastu međusobnog povjerenja koje imamo i koje smo imali', jasan je Krichbaum.

'Povjerenje u Hrvatsku je narušeno. Ali i to se može popraviti i sad je na potezu hrvatska Vlada, ona se mora pobrinuti da se to povjerenje ponovno uspostavi', kaže Krichbaum. On upozorava da će se primjer Hrvatske negativno odraziti i na zemlje u regiji koje u dogledno vrijeme žele postati članicama EU-a.

Krichbaum najavljenu korekciju spornog zakona početkom iduće godine smatra besmislenom i zaključuje da je 'zakon koji je u Saboru donesen u roku od par dana, isto tako u roku od par dana moguće i korigirati'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene