Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj Huanita Luksetića

Poslana molba za pomilovanje čovjeka koji je postao simbol borbe za legalizaciju marihuane u medicinske svrhe

Poslana molba za pomilovanje Huanita (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Poslana molba za pomilovanje Huanita (Foto: Dnevnik.hr) - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Poslana molba za pomilovanje Huanita (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Poslana molba za pomilovanje Huanita (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr Poslana molba za pomilovanje Huanita (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Poslana molba za pomilovanje Huanita (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Foto: DNEVNIK.hr Poslana molba za pomilovanje Huanita (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Poslana molba za pomilovanje Huanita (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Poslana molba za pomilovanje Huanita (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Poslana molba za pomilovanje Huanita (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +1 Poslana molba za pomilovanje Huanita (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/6 >>
Molba za pomilovanje Huanita Luksetića već je poslana predsjednici. Taj slučaj svojevrsni je presedan u priči o pomilovanju osuđenika, a slučaj Huanita Luksetića već godinama je i primjer borbe za legalizaciju marihuane za pomoć u liječenju.

Molbu za pomilovanje Vladimir Gredelj, odvjetnik Huanita Luksetića, napisao je izravno predsjednici.
To bi Huanita trebalo spasiti od dvogodišnjeg zatvora. Njegov odvjetnik kaže da mu spašava i život. "Molim i predsjednicu, evo i ovim putem, da svi budu brzi koji mogu zapravo djelovati jer ja sam ovim činom uputio molbu za pomilovanje i predsjednici i ministru pravosuđa'', kazao je odvjetnik Gredelj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Korisna u medicini Trećina europskih zemalja ju je legalizirala, hoće li i Hrvatska? Slika nije dostupna Pomaže, a zabranjen Kanabis ga spasio, a sad će zbog toga na sud

Preskočena je tako cijela procedura, a molba je poslana i prije nego je osuđeni Huanito završio u zatvoru. "Zapravo se referiramo na ono što je predsjednica već javno rekla'', ističe Gredelj, a to je da će pomilovati Huanita ako podnese molbu.

On boluje od multiple skleroze, a zbog uzgoja marihuane uhićen je prije četiri godine. Danas ne želi pred kamere, a tada je govorio koliko mu pomaže pripravak kanabisa. "Daje mi mogućnost da živim ko normalno ljudsko biće'', rekao je Huanito u studenom 2014. godine.

Preparata mjesecima nema u ljekarnama

Brzo je postao simbol borbe za legalizaciju marihuane u medicinske svrhe. Godinu poslije i legalizirana je. No, preparata kanabisa već 10 mjeseci nema u ljekarnama i kad ga je bilo, bio je preskup, kaže liječnik Ognjen Brborović. "Kad ministar Kujundžić odluči, Imunološki zavod će nabaviti preparate kanabisa koji će se onda distriburiati putem veledrogerija'', kaže Brborović, predsjednik Povjerenstva za medicinsku konoplju pri Ministarstvu zdravstva.

Zalaže se za to da svi liječnici mogu propisati te preparate, ne samo specijalisti. No, tvrdi, ministar zdravstva ne odgovara. Nije odgovorio ni na upit Dnevnika Nove TV.

Ministar pravosuđa pak kaže da je na zdravstvu i znanosti hoće li dopustiti oboljelima da u svom vrtu mogu uzgajati marihuanu. "Potrebno je u principu u okviru znanosti preispitivati takve stvari što je potrebno da bude zabranjeno, što se može u određenim uvjetima koristiti. Mi ćemo nakon toga u okviru našeg pravosudnog sustava vrlo lako naše uredbe zakona promijeniti'', kazao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

"To nije nešto neviđeno tako da uz neku kontrolu, neki sustav nadzora, moguće je tako nešto implementirati i omogućiti zapravo kao i Huanito da se neki teško oboljeli sami liječe'', navodi Brborović. Podržat će, kaže, to rješenje, budu li preparati i dalje preskupi i nedostupni.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene