Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO SDP sazvao izvanrednu presicu, komentirat će odluku Ustavnoga suda

Izbjegavanje procedure?

Predsjednica je najavila da će pomilovati Huanita Luksetića: Čin milosrđa ili samopromocija pred izbore?

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr)
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Slučaj Huanita Luksetića i predsjednicu države potaknuo je na neuobičajen potez. Poručila mu je da će ga pomilovati i prije nego što je završio u zatvoru te poslao molbu za pomilovanje. Odlučila je tako izbjeći proceduru u slučaju pomilovanja. Nisu izostale kritike da je ovo pljuska pravosuđu.

Otvorila je svoja vrata za građane, no i danas predsjednica je nedostupna za novinarska pitanja. Zbog zatvorske kazne Huanitu Luksetiću sinoć je objavila: "Kad g. Huanito Luksetić podnese zahtjev za pomilovanjem, iskoristit ću svoje zakonsko pravo i pomilovat ću ga."

Pročitajte i ovo Kolinda na skupu podrške - 3 subota u zagrebu Grabar Kitarović otkrila vraća li se u hrvatsku politiku: "Ne želim da ispadne da sam lagala" Upitna pomilovanja predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) - 2 oprostio kredit donatoru Svi peru ruke od spornog pomilovanja: "Tada je Šeks izveo igrokaz da skrene pozornost s ovog osjetljivog predmeta"

Iz njezina ureda danas tek poručuju - presudno je bilo zdravstveno stanje osuđenog. U tri godine, otkad je raspustila Komisiju za pomilovanja, taj čin milosti predsjednica je primijenila na 14 osuđenika, u tišini. U raspuštenoj komisiji sjedio je i Damir Primorac.

"Držim da nije potrebno davati nikakva priopćenja za medije prije nego što predsjednica zaprimi predmet, prouči ga i nakon toga donese odluku'', kaže Primorac.

Ovaj put bez uobičajene procedure. Molbe za pomilovanja osuđenici šalju Ministarstvu pravosuđa koje potom dostavi svoje prijedloge Predsjednici - koje molbe da prihvati, a koje da odbije. Prošle je godine tako dobila 97 molbi s izvješćima.

"Ne smatram to nekakvim udarcem za pravosuđe, smatram to izjavom Predsjednice koja je zapravo upoznata o slučaju vjerojatno ovako kao svi mi i na kraju krajeva svi smo poprilično potreseni ovakvom situacijom u kojoj se taj mladi čovjek nalazi gdje je u teškom zdravstvenom stanju'', rekao je Dražen Bošnjaković.

Njezin prethodnik Ivo Josipović kritizira - to je čin samopromocije pred izbore: "Pa evo ja sam doktor kaznenog prava, profesor sam bio pa sam ipak čuo i ministarstvo i čuo sam povjerenstvo, u najvećem broju slučajeva sam se složio, ne uvijek istina s prijedlozima i ministarstva i povjerenstva i nužno je ako hoćemo raditi ozbiljan posao jer pomilovanja jesu ozbiljan posao da se prođe procedura i da se čuju oni koji o tome imaju što reći, ali predsjedničina je zadnja naravno.''

Pravda se, kaže, može zadovoljiti i na drugi način. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković objašnjava: "Tko god da dođe u naš zatvorski sustav s nekom teškom dijagnozom on zapravo ne završi u sustavu nego na liječenju. Mi imamo u okviru zatvorskog sustava i zatvorsku bolnicu."

A prođu li neki s blažim, a neki s težim kaznama - Damir Primorac tvrdi - kod ovakvih kaznenih djela vidljiva je neujednačenost sudske prakse: ''Jedan od razloga tome je i činjenica da o toj vrsti predmeta sude općinski sudovi, a u žalbenom postupku može odlučivati jedan od 15 županijskih sudova, mislim da će do poboljšanja glede toga doći s činjenicom osnivanja Visokog kaznenog suda.''

A problem je kaže i što su se zakoni mijenjali i po osam puta. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene