Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi za dijabetičare

Odluke HZZO-a koje će utjecati na živote 300.000 ljudi: "Neshvatljiv je njihov stav"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog nedavnih odluka HZZO-a Hrvatski savez dijabetičkih udruga organizirao je konferenciju za medije.

Hrvatski savez dijabetičkih udruga organizirao je konferenciju za medije zbog nedavnih odluka HZZO-a koje će negativno utjecati na gotovo 300.000 osoba s dijagnosticiranim dijabetesom u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Vili Beroš, ministar zdravstva Za Dnevnik Nove TV Pobuna protiv HZZO-a, oglasio se Beroš: "Cijene koje nemaju dodir s realnošću ne doprinose stabilizaciji sustava" Ilustracija Za hitna stanja Lijek koji spašava život HZZO skinuo s osnovne liste lijekova: Cijena će mu biti poprilična

Naime, od 1. siječnja 2018. smanjena je cijena trakica za mjerenje šećera u krvi putem glukometra za oko 20 posto.

Hrvatski savez dijabetičkih udruga pobunio se zbog novih mjera HZZO-a koji razmišlja o smanjenju broja trakica za mjerenje šećera u krvi te uklanjanju lijeka za šećernu bolest i kardiovaskularne komplikacije s osnovne na dopunsku listu lijekova. To znači da bi pacijenti trebali doplatiti za lijek.

"Pretpostavljamo da će biti oko 100 kn. Sad se može činiti da je to malo, no kad je u pitanju prosječna populacija dijabetičara, koja je starija i da su u mirovini. Onda to zaista nije više malo", rekla je Zrinka Mach, predsjednica HSDU-a.

"Smatram da bi trebalo procijenjivati koliko je neka osoba potrošila trakica i na taj način procijeniti koliko im je potrebno", rekao je Dario Rahelić iz Društva za dijabetes.

Pitali smo HZZO za odgovor. Evo dijela iz priopćenja.

"Nositelj odobrenja koji je odgovoran za promet tog lijeka nije prihvatio referentnu cijenu pa zbog svoje više cijene originalnog pakiranja nije mogao ostati na osnovnoj listi lijekova. Na osnovnoj listi ostali su oni lijekovi čiji su nositelji odobrenja prihvatili referentnu cijenu, a radi se o lijekovima koji su kliničke paralele tog lijeka", poručili su.

Iz Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga ranije su poručili "da će promjene koje uvodi HZZO, a nemaju uporište u stručnim smjernicama liječenja i u troškovnim analizama, ugroziti prava oboljelih, dovesti u pitanje ishode liječenja, a u konačnici dovesti do drastičnog porasta troškova HZZO-u i u inače najskupljem segmentu liječenja, liječenju komplikacija bolesti".

Objasnili su kako se najveći dio komplikacija odnosi na kardiovaskularne komplikacije koje su ujedno, navode, i najčešći uzrok smrti kod osoba sa šećernom bolesti.

"Iz tog razloga neshvatljiv je stav HZZO-a prema malobrojnim lijekovima koji istodobno i liječe šećernu bolest i sprečavaju razvoj kardiovaskularnih komplikacija, a kojima HZZO smanjuje dostupnost uvođenjem visokih doplata za bolesnike", poručuju iz Udruge.

Neshvatljivo im je i da "najavljenim smanjivanjem prava na broj trakica za mjerenje šećera u krvi pojedinim dijabetičarima HZZO kažnjava i zakida za trakice upravo najmotiviranije dijabetičare koji slušaju savjete liječnika i teže što boljoj regulaciji šećera u krvi".

"Hrvatski savez dijabetičkih udruga kao predstavnik svih udruga oboljelih od šećerne bolesti želi biti uključen u proces donošenja odluka jer smatramo da pacijent treba biti u središtu zdravstvenog sustava. Smatramo da se odluke koje se tiču prava oboljelih od šećerne bolesti ne smiju donositi bez onih na koje se te odluke odnose i čije eventualne posljedice će oboljeli snositi. Pitamo se koliko su ovi potezi HZZO-a u skladu sa stručnim smjernicama za liječenje šećerne bolesti te Rezolucijom o šećernoj bolesti koju je usvojio Sabor 2011., kao i s Nacionalnim programom zdravstvene zaštite osoba sa šećernom bolesti 2015.-2020.?" zaključuju u Udruzi.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene