Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Karamarko dao ostavku

'Ovo je bila šok terapija koja je završila time da se ja po treći put povlačim'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tomislav Karamarko je na održanoj press konferenciji podnio ostavku na mjesto predsjednika HDZ-a.

Sad već bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko jutros je na press konferenciji u središnjici HDZ-a obavijestio hrvatsku javnost kako podnosi ostavku na mjesto predsjednika te stranke.

Pročitajte i ovo Nina Obuljen Koržinek HDZ-ova ministrica Obuljen Koržinek: "Razgovori o formiranju nove Vlade tek počinju" Rat objavama - 1 Fotomontaže Politički rat proširio se na internet: Hoće li pobijediti lord Voldemort ili Karaplenković?

Razlozi su, kaže, višeslojni. 'Obećao sam stranci da ću uspjeti formirati saborsku većinu. Nisam uspio i u civiliziranom svijetu je normalno da se za to snosi odgovornost. Moja stranka mora ići  dalje, ostavkom otvaram prostor za novi impuls', rekao je.

Smatra kako je tijekom četiri godine za HDZ i državu napravio dobro. 'I na to sam ponosan', rekao je.

'Uvijek sam bio u funkciji svoje domovine'

'Bilo je uspona, padova, ali uvijek sam bio u funkciji svoje domovine', rekao je Karamarko.

'Nakon ove ostavke, vjerujem da će brzo doći do novih rješenja za koja želim da su pozitivan puls u jedrima naše stranke', poručio je te dodao kako jučer ostavku nije dao zbog 'tehničkih problema'.

'Politika je i prljav posao, mnogima će biti drago, mnogima i krivo', kazao je Karamarko.

'Zahvaljujem svih članovima HDZ-a koji od naše stranke nemaju nikakve materijalne koristi', rekao je sad već bivši predsjednik HDZ-a te dodao kako sada slijedi borba za boljitak u gospodarstvu i boljitak hrvatskog čovjeka.

'Ostavku dajem sam'

Na pitanje zašto danas iza njega ne stoje članovi stranke, kao što se događalo u prijašnjim pressicama, odgovorio je kako je sada sam jer ostavku daje sam. Nije želio otkriti tko ga je od suradnika najviše razočarao. 'Ne bih o imenima', rekao je Karamarko.

Novinari su ga pitali i koga bi najradije vidio na čelu HDZ-a. 'Ne vidim nikoga posebno, ali nadam se da će biti više kandidata', rekao je.

Kada je riječ o pokušaju spašavanja Vlade kazao je kako je Vlada bila neučinkovita i kako je sve trebalo prekinuti.

'Ovo je bila šok terapija koja je završila time da se ja po treći put povlačim. Kada je bilo riječi o predsjedniku Vlade povukao sam se zbog stranke. Povukao sam se i kada su rekli nemoj biti prvi potpredsjednik. I sada se povlačim ako će Hrvatskoj biti bolje', rekao je.

'Vlada je bila disfunkcionalna. Najviše me smetalo, a tu je bilo i pritisaka iz stranke - ignoriranje HDZ-a. Mi nismo imali pristup nekim bitnim odlukama, Most je uzeo bitna ministarstva. Nisam mogao dopustiti da stranka bude ponižena. To je stranka koja je pobjedila na izborima. Sve skupa sam to trpio šest mjeseci', napomenuo je Karamarko.

Na pitanje kako će funkcionirati sada u stranci odgovorio je da je 'zaljubljenik u svoju domovinu'.

'Ponosan sam na sve što sam napravio'

'A kako se to da artikulirati i iskoristiti dalje, to ćemo vidjeti. Ponosan sam na sve što sam napravio', ponovio je Karamarko.

Boji li se sudbine koju su doživjeli svi bivši predsjednici HDZ-a, pitali su novinari. 'Pokušat ću sa svojom strankom komunicirati. Treba te primjere prekinuti', rekao je te dodao kako je odlazak s pozicije predsjednika HDZ-a isključivo njegova volja.

Odgovorio je i na pitanje kako objašnjava komunikaciju unutar stranke, jer su članovi kazali kako s njima ne komunicira. 'Imao sam valjda pravo na razmišljanje, dan-dva. Zašto bi itko morao prije znati hoću li podnijeti ostavku i hoću li podnijeti ostavku?'

Osvrnuo se na ulogu Predsjedništva HDZ-a u svemu što se događalo u stranci: 'Oni su prihvaćali prijedloge, neki su i sudjelovali, ali ja sam tu prvi i ja snosim odgovornost'.

Kazao je kako su se u zadnje vrijeme oko njega i njegove obitelji plele afere. Kaže da mu je Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa pripisalo verbalni delikt, jer je iskazao svoje mišljenje o arbitraži s MOL-om.

'Nakon ostavke nadam se da će biti više kandidata za poziciju predsjednika najveće stranke', kaže Karamarko.

Na pitanje koga poziva da se kandidira, nije želio odgovoriti. 'Nemojte da ja pozivam nekoga da se kandidira', kazao je.

'Zahvaljujući nama nema ekstremne desnice', smatra Karamarko.

Na pitanje je li negdje pogriješio, je li trebalo izvijestiti javnost da postoji poslovni odnos između tvrtke vaše supruge i osobe koja radi za MOL, Karamarko je rekao: 'Jesam li trebao nekome prijaviti da sam kao dijete dva put bježao iz vrtića? To je apsurdno. Ići ću s tužbom prema sudu i vidjet ćete da će to biti dokazano', kazao je sad već bivši predsjednik HDZ-a, Tomislav Karamarko.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene