Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne priznaje poraz

Karamarko: S nekim zastupnicima moramo popričati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Završile su konzultacije kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Prvi put u 20 godina dogodilo se da je pala Vlada. Ići ćemo u preslagivanje, ali ako to neće biti moguće idemo na izbore. Ako budemo čvrsti i jedinstveni ne trebamo se bojati izbora', poručio je glavni tajnik HDZ-a Domagoj Ivan Milošević. 13:26 - Nakon konzultacija s predsjednicom, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je kako će u sljedećih osam dana pokušati preokrenuti priču s 82 potpisa koliko ih je predočeno za samoraspuštanje Sabora.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Zoran Milanović Turbulentni odnosi Plenković i Milanović prvi put zajedno nakon izbora: I moćni avioni bili su predmet spora Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba

'Rekli smo da imamo našeg kandidata za mandatara i da ćemo u ovih osam dana pokušati preokrenuti priču o ovih 82 potpisa. Potpisi su samo iniciranje, ali još ćemo pregovarati s nekim ljudima. Nama su izbori najneprihvatljiviji zbog gubljenja vremena i troškova', rekao je Karamarko.

 

'Važno nam je glasovanje, s nekim smo ljudima razgovarali, a oni su potpisali', rekao je predsjednik HDZ-a.

'Zakonski rok je 15 dana, vjerojatno će biti pola toga, treba smiriti strasti, svi znamo u kojoj je situzaciji zemlja. Disfunkcionalan Valda koja nije činila ono što su građani od nje očekivali, tu smo preuzeli odgovornost, a to ćemo preuzeti i ponovno', rekao je Domagoj Ivan Milošević koji je također s Karamarkom bio kod predsjednice.

'Izbori dolaze u vrlo nezgodnom momentu i bila bi mala izlaznost', kazao je Karamarko.

Upitan za broj potpisa Karamarko kaže: 'Nisu se svi držali dogovora i zato ćemo ovih dana popričati.'

'Mi nudimo kvalitetniju i funkcionalniju Vladu od ove', kazao je te zaključio kako ukoliko dođe do izbora, oni su spremni.

Milanović: Za izbore smo ponudili datum 4. rujna

12: 56 - Na konzultacijama je bio predsjednik SDP-a Zoran Milanović. Predsjednici je, kaže, rekao kako SDP želi prijevremene izbore, a kao datum su ponudili 4. rujna.

‘Samo treba u Saboru dogovoriti da se ovo završi danas. Nema smisla da se zastupnici okupljaju u ponedjeljak. O datumu izbora razmišlja predsjednica. Mi smo rekli da je 4. rujna najrazumniji datum. Naš stav je da se Sabor raspusti danas, a Most je tražio 15. srpnja', rekao je Mialnović.

'Ovo nije trenutak ni za kakvu veliku radost. Ne možeš biti sretan kad dovedeš do kraha saziv Sabora, ali trebalo je taj prostor počistiti i napraviti nešto bolje', rekao je lider najveće oporbene stranke.

Napominje kako bi Željko Reiner trebao do 13:30 sati okupiti sve u Saboru i dati na glasanje raspuštanje Sabora.

 

12:43 - Robert Podolnjak kaže da Most podržava samoraspuštanje Sabora i održavanje izbora nakon ljeta jer tada je izglednije da će glasovati veći broj birača.

Vrdoljak: Nadam se da će izbori biti održani 4. ili 11. 9.

12:35 - Ivan Vrdoljak ispred HNS-a je nakon konzultacija s predsjednicom kazao kako joj je potvrido da su predali potpise za samoraspuštanje Sabora i da ih je 82. HNS, kaže Vrdoljak očekuje da će Sabor biti raspušten, a da će izbori biti održani 4. ili 11. rujna.

‘Ovo nije trenutak za veselje, ovo je trenutak za ozbiljnost’, zaključio je predsjednik HNS-a.

12:23 - Šandor Juhas je na konzultacije kod predsjednice došao u ime nacionalnih manjina. ‘Smatram da zastupnik manjine uvijek treba biti uz postojeću Vladu, jer jedino tako možemo ostvariti ciljeve za koje su nas ovlastili naši birači.Trenutačno nema Vlade i većina zastupnika je za raspuštanje Sabora i nove izbore. Narod također u velikom postotku želi na nove izbore. I mislim da bi trebalo raspisati izbore početkom rujna i ponovno pokušati’, rekao je Juhas.

Bandić: Sabor će biti raspušten danas ili sutra

12:10 - ‘Prema informacijama kojima raspolažem, ova agonija će prestati i ići ćemo što prije na prijevremene parlamentarne izbore. Sada treba prepustiti institucijama da obave svoj posao’, rekao je Milan Bandić nakon konzultacija kod predsjednice i otkrio kako prema njegovim informacijama Sabor će biti raspušten danas ili sutra.

‘Ja sam intimno za izbore, ali ne dogodi se uvijek ono što ja hoću. Ako idemo na izbore treba ići što prije, jer ovaj cirkus treba prekinuti’, rekao je Bandić.

 

11:41 - Boris Miletić nakon konzultacija kod predsjednice rekao je kako ‘ovu agoniju treba okončati’. Napomenuo je kako su četiri zsstupnika iz njihova kluba potpisali inicijativu za samoraspuštanje Sabora. Budući da smatra da treba biti cilj što veći odaziv građana na izbore, oni bi se trebali održati početkom rujna - rekao je Miletić.

 

HSU - Odbacimo neizvjesnost, izađimo na izbore

11:30 - Silvano Hrelja iz HSU-a kazao je kako su pokušaji stvaranja nove većine tanke i takva bi Vlada bila nestabilna. Što se tiče roka za održavanja izbora smatra da bi se oni trebali održati što prije kako bi se ‘odbacila neizvjesnost’.

11:21 - Zastupnici HSLS-a su na konzultacije kod predsjednice došli nakon što su u Saboru već prikupljeni potpisi većine zastupnika za samoraspuštanje Sabora, pa su joj i kazali kako ukoliko treba ići na izbore, oni su za njih i spremni. ‘Žao mi je što je jučer došlo do smjene premijera. To sigurno nije dobra slika za Hrvatsku’, rekao je Darinko Kosor.

Vijest o prikupljenim potpisima za samoraspuštanje Sabora komentirao je riječima: 'Hvala Bogu, riješili su nas problema'.

 

Pupovac i Čačić za izbore početkom rujna

11:10 - Milorad Pupovac nakon konzultacija kod predsjednice rekao je kako je obavijestio predsjednicu da je za Hrvatsku najbolje da se ide na raspisivanje prijevremenih izbora.

‘Prije odlaska na konzultacije urudžbirali smo u Sabopru potpisani zahtjev za samoraspuštanje. To je potrebno što je moguće prije kako ne bismo dospjeli u situaciju da zbog tijesnog rezultata izbora imali pred sobom ponovno razdoblje u kojem ćemo gubiti vrijeme na formiranje nove Vlade’, rekao je Pupovac te dodao kako je krajni rok za održavanje izbora, prema njegovom mišljenju - početak rujna.

S njim je na sastanku bio i Radimir Čačić iz narodne stranke - reformisti.

 

10:46 - Laburisti traže samoraspuštanje Sabora i smatraju da je to u ovom trenutku jedina opcija, ponovila je Nansi Tireli. ‘Naša defintiivna podrška ide onima koji na ljevici budu skupljali potpise za sastavljanje većine’, kaže Tireli.

Tepeš: Podržavamo preslagivanje

10:29 - Ivan Tepeš iz HSP - AS rekao je da njegova stranka podržava prijedlog za preslagivanje većine te će dati podršku Zdravku Mariću za sastavljanje Vlade.

Nije želio komentirati navode o tome da je prikupljena većina za samoraspuštanje Sabora, što bi značilo da od preslagivanja neće biti ništa.

 

 

HSS za preslagivanje

10:21 - Branko Hrg rekao je da je stav HSS-a da se ide u pokušaj preslagivanja. ‘Mislim da Hrvatska nažalost gubi puno vremena’, rekao je Hrg.

Napominje kako HSS još nije dao potpis za Marića kao predloženog mandatara, te da će se ti razgovori s HDZ-om tek voditi., ali da neće tražiti nikakve dodatne uvjete. Ovom stavu se pridrušio i Goran Dodig iz HDS-a.

 

Prgomet za samoraspuštanje Sabora i izbore na jesen

10:56 - Predstavnik HRID-a Drago Prgomet rekao je predsjednici da misli kako bi rana jesen bila u terminima najbolji izbor za prijevremene izbore. ‘Potpisat ćemo prijedlog za samoraspuštanje Sabora. Potpisat ćemo vlastitu inicijativu’, rekao je Prgomet.

 

Lovrinović: 'Treba pokušati preslagivanje'

9:54 - Na konzultacijama su bili i bivši Mostovci, sada klub nezavisnih zatsupnika Lovrinović, Martinović i Mišić. ‘Razum govori da bi unutar postojeće većine trebalo pokušati presložiti Vladu, s novim ljudima i programskim ciljevima. Ako to ne bude moguće, spremni smo za izbore’, rekao je Ivan Lovrinović.

Dodaje kako njih troje neće trenutno ništa potpisivati dok ne vide koji su ciljevi i programske osnove koje nudi HDZ. ‘Pokušavamo izbjeći troškove. Izbori su uvijek krajnje rješenje’, rekao je.

Napominje kako nitko od njih troje nema želju obavljati izvršnu funkciju, a o Zdravku Mariću, predloženom mandataru imaju samo riječi pohvale.

 

HDSSB za prijevremene izbore

9:31 - 'HDSSB je za prijevremene izbore što je prije moguće', rekao je Branimir Glavaš nakon konzultacija kod predsjednice te dodao da je njegova stranka pred odlukom da podrži samoraspuštanje Sabora.

'Vrlo smo blizu odluci o raspuštanju Sabora, najbolji bi bili izvanredni izbori', rekao je Glavaš.

Napominje kako je predsjednica ta koja treba analizirati situaciju u kojoj se Hrvatska sada nalazi. ‘Rekli smo joj i da smo imali kontakt sa skupinom koja želi predložiti novog mandatara, ali da ni na što nismo pristali’, otkrio je Glavaš te dodao kako mu ništa nisu nudili već ga samo upitali o mogućoj podršci novog mandatara.

‘Smatram da se nikako ne smije dozvoliti da se termin održavanja izvanrednih izbora razvlači na bilo koji način da se održe u svibnju 2017., jer postoji i takvih razmišljanja’, kaže Glavaš.

 

8:32 - Predsjednica je dogovorila 17 sastanaka po 15 minuta sa saborskim zastupnicima. Međutim, prvi koji je trebao doći već u 9 sati - Ivan Vilibor Sinčić, neće doći na sastanak. Očekuje se da će predsjednica dati izjavu u 13.30 sati.

Raspored sastanaka kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović:

9.15 - Branimir Glavaš i Josip Salapić
9.30 - Klub nezavisnih zastupnika - Lovrinović, Martinović i Mišić
9.45 - Klub zastupnika – HRID I Šandor Juhas
10.00 - Hrvaska seljačka stranka
10.15 - Klub zastupnika dr. A. Starčević
10.30 - Klub zastupnika Hrv. laburisti - stranka rada
10.45 - Klub zastupnika SDSS i Narodne stranke – reformisti
11.00 - Klub zastupnika socijalno - liberalne stranke i Nezavisne zastupnice Gordane Rusak
11.15 - Klub zastupnika Hrvatske stranke umirovljenika i Nezavisne liste Stipe Petrine i Nezavisnih zastupnika
11.30 - Klub zastupnika IDS-PGS i Liste za Rijeku i Nezavisnkog zastupnika Furia Radina
11.45 - Bandić Milan 365 i Klub zastupnika Bandić Milan 365 stranke rada i solidarnosti, Bloka umirovljenici zajedno i nezavisnih zastupnika Ermine Lekaj Prljaskaj, Vladimira Bileka i Mirka Raškovića
12.00 - Klub zastupnika naconalnih manjina
12.15 - Klub zastupnika Hrvatske narodne stranke – liberalni demokrati
12.30 - Most i klub zastupnika Mosta nezavisne liste
12.45 - Klub socijaldemoratske partije Hrvatske
13.00 - HDZ

7:08 - Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović danas počinje konzultacije s predstavnicima klubova i ostalim zastupnicima Hrvatskoga sabora, nakon što je u četvrtak Hrvatski sabor izglasao nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreškoviću, čime je pala i njegova Vlada.

Konzultacije na Pantovčaku počinju u 9 sati, a njihovo održavanje već danas potvrda je najave predsjednice Republike da će postupati u potpunosti u skladu sa svojim ustavnim ovlastima i "neće gubiti niti jedan trenutak". Rekla je to u utorak u Delnicama na novinarsko pitanje kada će sazvati prve konzultacije.

Predsjednica će, kako se doznaje, najprije primiti pojedinačno zastupnike, a potom klubove zastupnika, od najmanjih do najvećih, a razgovori bi trebali trajati 15-ak minuta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene