Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na svojoj turneji po zatvorima, ekipa od 11 članova HHO-a jutros je nenajavljeno posjetila odgojni zavod u Turopolju. Utvrdili su da je stanje katastrofalno. Derutna kupaonica i kuhinja kojoj hitno trebaju novi aparati.


Jedini koji nije prebukiran, ali neugodno vonja, probija vlaga, u njemu je stanje derutno. 'WC-i u prizemlju za mlađe odgojnike su naprosto katastrofalni. Kad ženska uđe unutra ne bi mogla izdržati od mirisa, a da ne govorim od izgleda', rekao je Ivan Zvonimir Čičak. Loše je i u kuhinjama. Stara zgrada, prastari aparati. 'Mislim da imaju problema sa, recimo, žoharima i takvim stvarima', kazao je Vlatko Silobrčić, akademik. Od 70, ekipa HHO-a jutros je skenirala nekoliko maloljetnika koji ovdje borave. 'Požalili su se da ih tuku policajci', rekao je Hrvoje Šikić, profesor na PMF-u. Liječnik tvrdi da to i nije baš tako. 'Bilo je i takvih slučajeva, ali ne baš često. Ja se ne sjećam kad je bio zadnji takav slučaj', kaže Juraj Mihovilović, liječnik u odgojnom zavodu Turopolje. Prolaznu ocjenu dobila je samo ambulanta. HHO-u ovo je treći nenajavljeni posjet zatvora, a nagledali su se, kažu, svega.

Vezani članci PR LG savjetuje: Kako postići savršenu čistoću rublja? Nogometno igralište tik uz kuću - 2 ''Više nisam imao živaca": Turopoljac angažirao odvjetnike zbog dječjih lopti

'Jednom su zatvoreniku iz želuca izvadili 23 vrećice droga', rekao je Čičak. Kad dođu s vikenda, klinci se vrate u staro društvo i pokušavaju unijeti svašta. 'Kako ćete vi kontrolirati neku dobrohotnu mamu koja sineku donese sendvič koja u sendviču, možda i u kruhu ispeče ili u brašno stavi drogu', objašnjava Čičak. Problema je svjestan i sam upravitelj. Zavod Turopolje ovdje je od 1993. 'Odgojni zavod je nekad bio ovdje smješten kao privremeno rješenje i dugi niz godina se novci nisu ulagali, jer se stalno planiralo kako će ga se premjestiti negdje drugdje, u grad', rekao je Saša Raić, upravitelj odgojnog zavoda Turopolje. Posljednjih godina malo je krenulo. Ministarstvo je izdvojilo 130.000 kuna za idejni projekt, ali realizacija i dalje stoji. Deset godina neulaganja nije lako nadoknaditi.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju