Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u utorak je, bez rasprave i jednoglasno, odlučio raspisati poziv za izbor tri suca Ustavnog suda Republike Hrvatske.


Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović obavijestio je Odbor da njemu u travnju istječe osmogodišnji mandat, a sucima Mati Arloviću i Antunu Palariću u srpnju, rekao je predsjednik Odbora Robert Podolnjak, podsjetivši da je Sabor lani izabrao deset, od ukupno 13 ustavnih sudaca.

Vezani članci Miroslav Šeparović (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Šef Ustavnog suda o izjavama Zorana Milanovića: "Neću ih komentirati, ali naše odluke dužna je poštovati svaka osoba pa i predsjednik RH" Ustavni sud, Ilustracija Ustavni sud odbio tužbe banaka i potvrdio ništetnost valutne klauzule i promjenjive kamate u francima

Javni poziv 'trajat' će mjesec dana, pa Odbor ima dovoljno vremena da do ljetne saborske stanke, dakle do 15. srpnja, odradi posao oko predlaganja kandidata, a Sabor da izabere tri preostala suca i da omogući Ustavnom sudu da radi u punom sastavu, rekao je Podolnjak.

Suce Ustavnog suda Sabor bira dvotrećinskom većinom glasova svih zastupnika (101 glasom) iz reda istaknutih pravnika, osobito sudaca, državnih odvjetnika, odvjetnika i sveučilišnih profesora pravnih znanosti.

Za suca Ustavnog suda može se izabrati hrvatski državljanin, diplomirani pravnik s najmanje 15 godina radnog iskustva u pravnoj struci koji se istaknuo znanstvenim ili stručnim radom ili javnim djelovanjem. Osoba koja je stekla doktorat pravnih znanosti može se izabrati za suca Ustavnog suda ako ima najmanje 12 godina radnog iskustva u pravnoj struci.

Postupak izbora ustavnih sudaca pokreće saborski Odbor za Ustav objavom javnog poziva u medijima pravosudnim institucijama, pravnim fakultetima, odvjetničkoj komori, pravničkim udrugama, političkim strankama, drugim pravnim osobama i pojedincima da predlože kandidate za izbor jednog ili više sudaca Ustavnog suda. Pojedinac može i sam sebe predložiti kao kandidata.

Podolnjak: U Sud najstručniji pravnici

“Ovaj put očekujemo najkvalitetniji izbor, ali kao što znate to ne ovisi o 15 zastupnika Mosta, neki su kandidati izabrani i prošli put iako je Most bio protiv ”, odgovorio je Podolnjak na novinarski upit za što će se Most zauzimati ovoga puta, s obzirom na to da je imao velike zamjerke kod izbora 10 ustavnih sudaca. Most je, podsjeća, lani imao prigovor na izbor dijela ustavnih sudaca, njegovi zastupnici glasovali su za šest kandidata, nisu za četiri.

I nadalje želimo da u Ustavnom sudu imamo najstručnije pravnike, posebno nam je u interesu da sastav Suda predstavlja sve grupacije navedene u Ustavu, rekao je Podolnjak, napominjući da, primjerice, trenutno u Sudu nema sveučilišnih profesora prava, da je Sabor prošli puta birao previše političara, aktualnih zastupnika i da ne bi htio da se ponavlja slična situacija.

"Vidjet ćemo", odgovorio je na pitanje hoće li Most imati svog kandidata za Ustavnu sud. "Mi bi smo uvijek rado predložili neku istaknutu osobu za Ustavni sud, ali vidjet ćemo kako će se razgovarati unutar Odbora, nama nije prioritetno da imamo kandidata, ali bismo rado predlagali osobe koje su najistaknutije i koje bi predstavljale dobitak za Ustavni sud", izjavio je predsjednik Odbora za Ustav.

Premijer Andrej Plenković ranije je tijekom dana, odgovarajući na pitanja novinara nakon konferencije o poslovnoj klimi "Hrvatska-zemlja poželjna za poslovanje?", rekao da HDZ i Most nisu razgovarali o izboru sudaca Ustavnoga suda. "Ne, nismo o tome razgovarali", kratko je rekao.

Odbor za Ustav u petak će se očitovati o prijedlogu pučka pravobraniteljice Lora Vidović da za njezinu zamjenicu, na mandat od osam godina, Sabor izabere diplomiranu pravnicu Maju Kević. Klub HDZ-a nije stigao raspraviti tu točku, pa je molio da se to odgodi do petka, rekao je Podolnjak. (Hina)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju