Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbor ustavnih sudaca

JESU LI SE HDZ I SDP DOGOVORILI? Podolnjak: 'Ovo je izuzetno važno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počeo je proces razgovora s kandidatima za ustavne suce. Saborski odbor u iduća tri dana ispitat će 46 kandidata te predložiti Saboru njih 10. Već se nagađa da su dvije najveće stranke HDZ i SDP dogovorile kojih će deset kandidata poduprijeti.

Čini se da će dogovora ipak biti zato što dvotrećinsku većinu trebaju osigurati dvije najveće parlamentarne stranke SDP i HDZ, a navodno između njih postoji dogovor. Upravo je završio prvi krug razgovora. Gost Tatjane Krajač u Vijestima Nove TV bio je Robert Podolnjak, potpredsjednik Sabora i predsjednik odbora za Ustav.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zahtjevan posao Završeni razgovori sa kandidatima za suce Ustavnog suda Slika nije dostupna Trajat će tri dana Od njih 46 treba odabrati 10: Odbor za ustav počeo razgovore potencijalnim kandidatima za ustavne suce

Kako ste Vi zadovoljni s 23 kandidata za ustavnog suca s kojima su danas razgovarali članovi odbora za Ustav?

Ja sam zadovoljan. Mislim da smo dobili niz vrlo kvalitetnih odgovora. Vjerujem da su i pitanja bila vrlo zanimljiva, s ustavnopravnog aspekta i da smo dobili dosta, čak i korisnih sugestija koje će biti relevantne i u budućem reguliranju izbora budućih ustavnih sudaca i općenito nadležnosti Ustavnog suda.

Ukupno 46 kandidata, 10 se bira. Postoji li već unaprijed dogovoreno, kojih 10 prolazi?

U ovom trenutku ne znamo točno kojih 10 osoba će biti na toj konačnoj listi odbora koje ćemo predložiti Hrvatskom saboru. To ćemo utvrditi sljedeći tjedan, nakon završetka ovih javnih razgovora.

Postoji li dogovor SDP-a i HDZ-a?

U ovom dogovoru moramo sudjelovati svi. Ne samo dvije najveće stranke, nego i druge stranke i svi zajedno moramo osigurati zahtjevnu dvotrećinsku većinu u Saboru.

Ukoliko ne budu izabrani ustavni suci, mogla bi se dogoditi ustavna kriza. Hoćete li se uspjeti skupiti, dogovoriti, s obzirom da danima nema kvoruma?

Vjerujem da je ovo izbor ustavnih sudaca od tako presudnog značaja za ustavni pravni poredak države. Vjerujem da će biti, prema svim dosadašnjim uvjeravanjima, razgovorima i razmišljanjima. Ne sumnjam da ćemo taj konsenzus imati i da ćemo se, između ovog izuzetno velikog broja vrlo kvalitetnih kandidata, usuglasiti oko deset imena koja ćemo predložiti Saboru.

Ako ih ne izaberete, u lipnju Ustavni sud ostaje bez kvoruma. Neki izborni procesi se trebaju odraditi.

Ne usuđujem se u ovom trenutku razmišljati o ne izboru sudaca Ustavnog suda. Mogao bih jednostavno reći - to nije opcija.

Kvorum se ne može skupiti u Saboru. Svi govorite da je ovo jako važno. Danas Vas je u popodnevnom dijelu bilo svega četvero na sjednici Odbora. Je li to malo neozbiljno?

Neki članovi Odbora su imali neke druge službene obaveze, a moram reći da tri člana Odbora neće prisustvovati javnim razgovorima, budući da su i sami kandidati za suce Ustavnog suda, a neće sudjelovati ni u radu odbora pri utvrđivanju liste koju ćemo predložiti Saboru.

Ali četiri od 13, točnije 10 bez njih troje?

Mi ćemo kvorum u svakom slučaju imati, s preostalim članovima. Očekujem da ćemo u odlučivanju na Odboru imati sve članove koji mogu odlučivati. Minimalni kvorum je sedam članova i vjerujem da ćemo to u svakom slučaju imati. Ovo je izuzetno važno pitanje.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene