Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na rubu visokog doma

Kaos u Saboru: Jandroković je imao pravio isključiti Sačića, odlučio Odbor za Ustav, objašnjeno i zašto

Gordan Jandroković
Gordan Jandroković Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav zaključio je većinom glasova da je predsjednik Sabora Gordan Jandroković imao pravo tijekom stanke na dva dana iz rada isključiti Željka Sačića (HS), uz objašnjenje da je i stanka dio sjednice Hrvatskog sabora.

Zastupnik Željko Sačić (HS) prozvao je u srijedu predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da ga je na "najgrublji i najvulgarniji način", protuustavno i protuzakonito, za vrijeme stanke, a ne u raspravi, na dva dana isključio iz parlamentarnog rada.

Odbor je mišljenja da je Jandroković te mjere primijenio u skladu s odredbama saborskog Poslovnika.

Smatra također da saborski zastupnici moraju voditi računa o tome da svojim ponašanjem ne omalovažavaju i vrijeđaju predsjednika Hrvatskog sabora i druge zastupnike, odnosno ne odstupaju od pravila ponašanja.

Pročitajte i ovo Sabor - 2 Sve je krenulo od ZDS VIDEO/FOTO Drama u Saboru: Koliko je falilo do fizičkog obračuna između dvojice zastupnika i Jandrokovića?

Pročitajte i ovo Sabor - 5 Jutro u Saboru Tko liječi osobne frustracije, tko je podla kukavica, gdje je dno dna i što predstavlja udar na demokraciju?

Zaključili su da je dužnost predsjednika Hrvatskog sabora štititi dignitet Sabora, zastupnika, ali i samog predsjedatelja.

"Poslovnički institut stanke dio je sjednice Hrvatskog sabora", rekao je predsjednik tog Odbora Dražen Bošnjaković.

Nezadovoljstvo mišljenjem tog Odbora izrazio je Sačić rekavši da u vremenu proglašene stanke prestaju i ovlasti predsjednika Sabora.

Najavio je i da će, ne usvoji li Sabor njegov prigovor, podnijeti ustavnu tužbu u, kako je rekao "cilju zaštite budućih generacija saborskih zastupnika". "Ne možemo takve samovolje dopuštati u Hrvatskom saboru", poručio je.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković Na rubu fizičkog obračuna Jandroković o incidentu u Saboru: ''Hrvatska javnost je vidjela o kakvim se ljudima radi''

Pročitajte i ovo Sabor - 5 Burna rasprava VIDEO Šokantne scene u Saboru: Pogledajte kako su zastupnici krenuli na Jandrokovića

Odbor je ostao podijeljen oko mišljenja na zahtjev Predsjedništva Hrvatskog sabora vezano za izricanje opomena jer je polovica zastupnika smatrala da se opomene trebaju zbrajati tijekom cijeloga dana, a druga polovica da to treba biti samo u okviru jedne točke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene