Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istragom je utvrđeno da nema osnovane sumnje da je predsjednica udruge Jasminka Žužić počinila prijavljena kaznena djela.


Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu odbacilo je kaznenu prijavu Đane Atanasovski i Ivice Šituma, roditelja pokojne Nore Šitum protiv predsjednice udruge "Hrabro dijete" iz Nove Gradiške.

Vezani članci Slika nije dostupna Započeo inspekcijski NADZOR nad udrugom Hrabro dijete! Slika nije dostupna Predsjednica udruge Hrabro dijete: Prijetili su meni i mojoj obitelji

ŠOKANTNO PISMO Udruge Hrabro dijete: 'Ubili ste u narodu volju da pomognu, UBIJALI STE DJECU'

Istragom je utvrđeno da nema osnovane sumnje da je predsjednica udruge Jasminka Žužić počinila prijavljena kaznena djela, to jest da je zadržavanjem novca na računu udruge njena nakana bila stjecanje protupravne imovinske koristi za udrugu, na štetu roditelja, navodi se u priopćenju Županijskog državnog odvjetništva, u kojemu se ne navode imena.

Bračni par Atanasovski-Šitum Udrugu je prijavio uz sumnju da je nezakonito trošen novac koji je na računu udruge ostao nakon smrti male Nore Šitum, a uplaćen je tijekom humanitarne akcije "Nora fora – hrabri lav" za njeno liječenje u inozemstvu.

U priopćenju objavljenom na službenim stranicama DORH-a, stoji da je odluka o odbacivanju prijave donijeta nakon provedenih izvida tijekom kojih je Ministarstvo financija provelo proračunski nadzor zakonitosti i namjenskog trošenja sredstava, a Ministarstvo socijalne politike i mladih je obavilo upravni nadzor u Uredu državne uprave u Brodsko-posavskoj županiji (Ispostava Nova Gradiška) te inspekcijski nadzor nad radom Udruge. Tijekom istrage Županijskog državnog odvjetništva obavljeni su i obavijesni razgovori, te je pribavljena i sva relevantna dokumentacija.

'Udruga 'Hrabro dijete' nije zamračila novac!'

Županijsko državno odvjetništvo se osvrnulo i na stav bračnog para Atanasovski-Šitum da im pripada pravo raspolagati sredstvima prikupljenim za potrebe liječenja njihove kćeri. Tu problematiku ne rješava Zakon o humanitarnoj pomoći, a ni sudovi nemaju isto stajalište u smislu primjene odredaba Zakona o nasljeđivanju. Zato je odvjetništvo odlučilo da zadržavanje novca na računu udruge ne znači nakanu predsjednice udruge za stjecanje protupravne imovinske koristi za udrugu, na štetu roditelja.

Odluka županijskog državnog odvjetništva ne znači i kraj u sporu oko prava na raspolaganje s 4,1 milijuna kuna koliko je ostalo nakon humanitarne akcije, jer roditelji Nore Šitum vode spor s udrugom "Hrabro dijete" na Općinskom sudu u Novoj Gradiški.

Sredinom travnja Županijski sud u Slavonskom Brodu odblokirao je žiro račun udruge "Hrabro dijete" čime je omogućeno korištenje svih sredstava na računu, što uključuje i sredstva prikupljena u humanitarnoj akciji za Noru Šitum.

Odblokiran račun udruge Hrabro dijete, Norini roditelji moraju platiti 153.000 kuna sudskih troškova

"Udruga trenutno može koristiti i sredstva iz humanitarne akcije, ali je Upravni odbor udruge odlučio da ta sredstva neće koristiti do okončanja spora (u Novoj Gradiški). Spor može potrajati 3-4 godine, mi smo zato i predlagali da se spor riješi nagodbom. To bi otvorilo mogućnost da se novac koristi namjenski, za liječenje djece", kaže odvjetnik udruge "Hrabro dijete" Mijo Kladarić, ističući da je odluka Županijskog državnog odvjetništva prije svega moralna satisfakcija predsjednici Udruge.

Pri deblokadi računa Udruge sredinom travnja, Županijski sud u Slavonskom Brodu zauzeo je stav da sredstva humanitarne akcije ne mogu biti predmet nasljeđivanja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju