Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najavu nadzora raspolaganja novcem prikupljenim u humanitarnoj akciji za liječenje Nore Šitum komentirala je majka preminule djevojčice Đana Atanasovska.


Ministarstvo financija provjerit će optužbe roditelja preminule Nore Šitum o navodnim malverzacijama novcem prikupljenim za njezino liječenje u SAD-u. Naložilo je financijski nadzor u Udruzi 'Hrabro dijete', čija predsjednica ponavlja da je sve obavljeno transparentno. Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu naložilo je policiji dodatne izvide.

Vezani članci Ured, ilustracija (Foto: Getty Images) Igra bez pravila: Godišnje se okrene milijardu kuna, smatra ih se ''lovcima u mutnom'', no ono što rade nije nezakonito Slika nije dostupna Odbačena kaznena prijava: 'Nema osnovane sumnje da je nezakonito tošen novac'

>> Naložen i policijski nadzor nad udrugom 'Hrabro dijete'!

>> Predsjednica udruge Hrabro dijete: Prijetili su meni i mojoj obitelji

>> Otac Nore Šitum: Dužni smo istinu našem djetetu i ljudima koji su nam pomogli

Postupak nadzora u humanitarnoj udruzi jutros je pokrenuo pomoćnik ministra financija Branko Šegon. 'Naložio sam nadzor i da se obavijesti odgovorne osobe u toj udruzi da će nadzor početi od ponedjeljka i da se dostavi službena dokumentacija i pripremi za njegovo provođenje', rekao je Šegon za Media servis.

Nadzor će provjeriti postojanje eventualnih nepravilnosti, o kojima do jučer, dodaje, nije bilo nikakvih informacija, niti pisanih prijava.

Žužić: Sav je novac na računu

Predsjednica udruge 'Hrabro dijete' Jasminka Žužić žali zbog poljuljanog povjerenja svih koji su se odazvali akciji za malu Noru. No, tvrdi, sav je novac na računu. Ipak, točan iznos, kaže, ne može reći prije revizije.

'Doći će, evo vjerujem uskoro, financijski nadzor pa će utvrditi je li bilo pogrešnih radnji, jesu li novci tu, koliko je sve skupa bilo novca. To će biti završena priča, da se utvrdi činjenično stanje i evo, da se konačno ne priča da udruga kupuje aute i ne znam što se sve nije lažno iznijelo', rekla je Žužić.

Norini su roditelji Žužić prozvali za prikrivanje točnog iznosa prikupljenog u akciji u kojoj je, prema tvrdnji bivšeg tajnika udruge, skupljeno oko 7,5 milijuna kuna. Iz udruge su uzvratili objavom izvadaka računa na Facebooku s iznosima u raznim valutama.

Norina majka: Tu vidite iz aviona da nešto smrdi

Norina majka Đana Atanasovska sa zanimanjem očekuje nalaz revizora. Posebice o prikupljanju novca nakon zaključenja akcije 9. veljače i prijavljenom iznosu Uredu za državnu upravu u kojem, tvrdi, nema onog s donacijskog telefona.

Norina majka stoga sa žaljenjem konstatira: 'Tu vidite iz aviona da nešto smrdi. Ovako se ne radi humanitarni posao. Udruga treba biti transparentna. Nitko je ne traži novac. Tražimo je uvid u ime svih ljudi Hrvatske i u svoje ime, ima roditelja Nore', poručila je Atanasovska.

Što u slučaju da nadzor potvrdi navodne nepravilnosti? Šegon ne želi spekulirati. 'Teško je sada prejudicirati stvar. Ako se radi o prekršajnoj odgovornosti, podnijet ćemo prekršajni nalog. Ako se, pak, radi o prevarama ili bilo kakvim manipulacijama podnijet ćemo kaznenu prijavu i o tome obavijestiti Državno odvjetništvo', rekao je Šegon.

Vladin Ured za udruge: Javnost i transparentnost ključna za jačanje filantropije

O aktualnom slučaju za Media servis se očitovao i ravnatelj Vladina Ureda za udruge.

'Držim da je javnost i transparentnost izvještavanja o trošenju sredstava prikupljenih humanitarnim akcijama ključna za jačanje filantropije u Hrvatskoj te za ponovno pridobivanje povjerenja građana za sudjelovanje u humanitarnim akcijama koje je aktualnim slučajem narušeno', istaknuo je uz ostalo ravnatelj ureda Igor Vidačak.

Smatra da je ovaj slučaj i dobra prigoda za širu raspravu o problemima u primjeni Zakona o humanitarnoj pomoći iz 2010. te Pravilnika o načinu vođenja evidencije humanitarne pomoći, kojima su uređeni uvjeti njezina prikupljanja i pružanja u Hrvatskoj.

DORH policiji naložio dodatne izvide

U međuvremenu, Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu naložilo je tamošnjoj policiji dodatne izvide nakon jučerašnjih tvrdnji Norinih roditelja da mjesecima ne uspijevaju u udruzi saznati iznos prikupljen za liječenje njihove kćeri.

Tužiteljstvo podsjeća da je još u lipnju prema anonimnim podnescima naložilo policijske izvide, no nije jasno kako to da, prema jučerašnjoj izjavi Šegona, za podneske u Ministarstvu financija nisu znali.

Po svemu sudeći, priča o pozadini akcije za Noru, suprotno očekivanju predsjednice Udruge 'Hrabro dijete', nije ni blizu završetka. (Media servis)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju