Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Od siječnja 2009. godine stranci kod kupovanja nekretnina izjednačeni s Hrvatima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijene nekretnina posljednjih su deset godina skočile za nevjerojatnih 89 posto. U posljednje vrijeme, ipak, doživjeli smo njihovu stagnaciju cijena, no ne zadugo.

Od prvog siječnja 2009. godine stranci će biti posve izjednačeni s Hrvatima, pa nas tako ponovno čeka novi rast cijena kvadrata.

Pročitajte i ovo Stigle jagode - 2 Pitanje prioriteta Na tržnice stigle domaće jagode, nikada ih nije bilo manje i nikada nisu bile skuplje Ilustracija afera HEP DORH zatražio podatke o trgovanju viškovima plina u Hrvatskoj

Helena putem agencije dva mjeseca prodaje trosobni stan u centru Zagreba. Zainteresiranih ima, no dvije tisuće 300 eura po kvadratu ne želi svatko platiti.

- Zainteresiranih ljudi ima, javljali su mi se, ali sad su godišnji odmori, ipak vjerujem da ću ga uspjeti prodati u devetom mjesecu, rekla je Helena Hrastnik, prodavateljica stana.

Ovako veliki stan više joj ne treba jer je nedavno kupila manji. Ne žureći se s prodajom, iako ne planirajući, svake je godine zapravo zarađivala.

- Netko tko je nekretninu kupio i sad ju prodaje nakon 10 godina, zaradio je 80-ak tisuća eura, što je više od ulaganja ili vrijednosnica, kaže Ines Piskač, Basilica nekretnine.

Rapidan rast cijena potvrđuje i istraživanje HNB-a, u posljednjih 10 godina čak i do 89,9 posto. Najviše u Zagrebu i to na Jadranu, proteklih četiri godine. No potražnja, kao i prodaja nekretnina u Hrvatskoj stagniraju.

Od veljače sljedeće godine, pri kupnji nekretnina stranci će imati jednaka prava poput hrvatskih građana. Ništa novo, kažu znalci, jer stranci naše nekretnine kupuju već 12 godina - najviše Nijemci i Austrijanci.

- Doduše, mi ćemo morati donijeti zakon koji će to provesti u djelo, nekakav zakon koji će dozvoliti strancima da stječu imovinu na našem teritoriju, rekao je Dubravko Ranilović iz
Udruženja posrednika pri kupnji nekretnina.

Unatoč svemu, govora o rasprodaji Hrvatske - nema.

Tko će kupiti njezin stan, hrvatski državljanin ili stranac - Helena ne mari. Bitno je, kaže, da razumije jezik - novca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene