Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neuništiv čip

Od ponedjeljka se uvode biometrijeske putovnice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas je posljednji dan kada se izdaju stare putovnice. U svim policijskim upravama u Hrvatskoj od ponedjeljka izdavat će se samo nove biometrijske putovnice.

Iako je bio zadnji dan, za stare, jeftinije putovnice, mnogi su se i danas odlučili za nove, a razlike nisu svima još potpuno jasne. Neki kažu kako je slika drugačija te otisci prstiju, a drugi tvrde kako je razlika samo u čipu koji je ugrađen unutra. Čip s osobnim podacima nositelja, digitalizirana slika lica i otisci dvaju kažiprsta, glavne su razlike. Osim što će imati višu razinu zaštite, nove su putovnice i dvostruko skuplje od 'stare', odnosno 320 kuna, uz 70 kuna upravnih pristojba, a žurno, uz pristojbu čak 630 kuna.

Pročitajte i ovo Bill Clinton Hitra reakcija Oba su bila brza! Nakon što se spominju u dokumentima o ozloglašenom pedofilu, oglasili su se bivši američki predsjednici Vozačka dozvola Gen2 - 2 Gen2 Počelo izdavanje nove vozačke dozvole: Pogledajte kako izgleda

Početak izdavanja novih neće utjecati na valjanost ranije izdanih putovnica. Sa starim putovnicama moći će se i dalje normalno putovati sve dok im ne istekne rok valjanosti. Nove putovnice dvostruko su skuplje. Tako ćete u redovitom postupku uz upravnu pristojbu za putovnicu morati izdvojiti 390 kuna, a u žurnom postupku 630 kuna. Nova putovnica u sebi sadrži čip koji komunicira s uređajem na graničnom prijelazu putem radiovalova. Biometrijska putovnica sadrži podatke o biometrijskoj slici lica, kao i otiske prsta.

'Ovo je ja mislim najviši, bar kolege to tvrde i ne samo naši nego i međunarodni, to je najviši standard sigurnosti na putovnicama, tako da je praktički nemoguće, s obzirom da imate dva prsta i sliku nemoguće je napraviti falsifikat', tvrdi Dubravko Novak, iz kabineta ministra unutarnjih poslova. 'Kad se testirala putovnica se i prala u perilici rublja i lupalo se po njoj i stavljalo u mikrovalnu i čip je i dalje bio čitljiv', ističe, Žarko Katić, ravnatelj Uprave za upravne i inspekcijske poslove. Hrvatska je uz Francusku i Njemačku tek treća zemlja koja je uvela ovakve biometrijske putovnice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene