Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povećana je i participacija

Od Nove godine zdravstvo je skuplje: Provjerite koliko ćete sada plaćati neke operacije

Aktualno Galerija Skuplje zdravstvo - 1 Skuplje zdravstvo - 1 Foto: DNEVNIK.hr Skuplje zdravstvo - 2 Skuplje zdravstvo - 2 Foto: DNEVNIK.hr Skuplje zdravstvo - 3 Skuplje zdravstvo - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Skuplje zdravstvo - 4 Galerija 1/4 >>
Od prvog siječnja poskupjele su i zdravstvene usluge. I to za one bez dopunskog osiguranja. Povećana je participacija, a najviši iznos koji građani trebaju platiti čak je dvostruko veći nego dosad.

Pregled, dijagnostika, bolničko liječenje, nemate li dopunsko, sve ćete to plaćati više.

"Zakonodavac je predvidio da sudjelujemo s 20 posto u cijeni usluge iz obveznog zdravstvenog osiguranja za sve one usluge koje nisu u potpunosti pokrivene, primjerice za liječenje zloćudnih bolesti, različite vrste preventivne zdravstvene zaštite i tako dalje", poručila je Morana Krušarovski, pomoćnica ravnatelja za dobrovoljno zdravstveno osiguranje.

One osnovne stvari poput izdavanja recepta ostale su iste, manje stavke neće nam zadavati glavobolje, ali najveći iznos participacije se udvostručio.

"Ono što smo dosad plaćali 3,31 eura, sad ćemo plaćati 4,41, ono što smo 6,62, sada 8,83 i tako dalje. To nisu veliki iznosi pa onda možda naše građane to toliko i ne brine", rekla je Krušarovski.

Pročitajte i ovo Državni stan - 4 Ima pravo, ali... Dnevnik Nove TV doznaje kakav je stan izabrao novi ministar gospodarstva

Ono što je važno i što se mijenja, to je onaj najviši iznos sudjelovanja. Ono što je dosad bilo 265 eura, sada je 530 eura. Ili u prijevodu s 2000 na 4000 kuna. Oni kojima usluge liječnika češće trebaju zato ništa ne prepuštaju slučaju.

"Primjetno je da svi naši stariji pacijenti, uglavnom svi, 99 posto, posjeduju neku policu dopunskog zdravstvenog osiguranja", rekao je Leonado Bressan, obiteljski liječnik.

Najčešće kalkuliraju oni koji dosad nisu imali većih zdravstvenih tegoba. Na pitanje reporterke Dnevnika Nove TV Barbare Štrbac imaju li dopunsko zdravstveno osiguranje građani uglavnom odgovaraju potvrdno.

"Imam. Što je sigurno, sigurno je", odgovaraju jedni. "Uplaćujem za svaki slučaj radi teške bolesti da se mora biti u bolnici i radi tih lijekova koje se plaća", dodaju drugi. Ipak, bilo je i onih koji nemaju dopunsko. 

Pročitajte i ovo Marko Biočina i Ana Knežević - 4 Moguće podizanje cijena Prestaje dvojno iskazivanje cijena, postoji li prostor za lov u mutnom? "Ljudi se najviše boje da će cijene rasti, a da to neće moći pratiti"

No nepredviđene se situacije događaju i češće nego što mislimo. Tako, primjerice operacija slijepog crijeva stoji 2081 euro, od čega bi pacijent trebao platiti 416 eura.

Operaciju srčanih zalistaka, koja stoji gotovo 13.300 eura, sada ćete platiti 530 eura. Do prije koji dan participacija je bila oko 265 eura.

Poskupio je i dan u bolnici pa sada umjesto dosadašnjih 13 stoji 17 eura.

Cijena police dopunskog zdravstvenog osiguranja, kada je riječ o Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, zasad ostaje ista.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene