Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A očekivao se pad cijene...

Od ožujka pa do danas gorivo skuplje za 50 kuna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umjesto očekivano manjih, od ponoći nas očekuju 30-ak lipa veće cijene goriva. Zbog novih cijena stvorile su se gužve na benzinskim postajama. Analitičari se više ne usude ništa prognozirati, a sudeći po ovome cijene bi mogle i dalje rasti.

Kraj radnog vremena označio je i početak gužvi na benzinskim postajama. Goriva će od ponoći biti skuplja. U prosjeku 30 lipa. Posljednjih mjeseci gužve uoči poskupljenja manje su no ranije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Za 14 dana Vlada intervenirala: Pogledajte koje su nove cijene goriva Igor Dekanić u Dnevniku Nove TV KAKO DALJE? Energetski stručnjak za Dnevnik Nove TV o novom potezu Vlade: "Ovo je najbolji način za izbjegavanje nestašica"

Ništa se tu ne može bitno uštediti. Jedan rezervoar više-manje. Ništa bitno, smatraju mnogi. Dnevnik Nove TV u nedjelju je ekskluzivno najavio nove cijene goriva. Potvrda je danas stigla iz Ministarstva gospodarstva. Za litru najprodavanijeg Eurosupera 95 plaćat će se 11 kuna i jedna lipa. Nova cijena dizela je 10 kuna i 25 lipa.

Od ponoći za pun rezervoar, prosječne veličine 50 litara, trebat će izdvojiti 15 kuna više. Većina će se bez ikakvih problema odreći dvije kave ili jednog soka. No ono što je mnogo više zabrinjavajuće je činjenica da je od ožujka cijena skočila za više od 50 kuna.

Ovo poskupljenje potpuno je iznenađenje. Proizvodnja goriva u svijetu trenutačno je veća od potrošnje, a jačanje dolara već je ukalkulirano u cijene. Očekivao se pad cijene i povećanje trošarina.

'Na cijene nafte utječu svjetska ponuda i potražnja. Dakle, ukupni gospodarski oporavak ili očekivanja neoporavka i tako dalje. Nadalje odnosi glavnih svjetskih valuta, geopolitičke krize i špekulacije', kaže Igor Dekanić, stručnjak za naftu.

Većina analitičara se slaže da su za ovo poskupljenje odgovorni špekulanti na svjetskim burzama. 'Može se očekivati samo neizvjesnost ili oscilacije. Prognoza za srpanj, odnosno kolovoz 2013. varira između 60 i 200 dolara za barel nafte', dodaje Dekanić.

Dok se investitori na burzama bogate preko noći, svijet tone u još dublju recesiju. Visoke cijene goriva ugrožavaju oporavak ekonomije.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene