Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasti će i u idućem obračunu?

Jeste li napunili rezervoare? Od ponoći skuplje gorivo!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dnevnik Nove TV ekskluzivno vam donosi nove cijene naftnih derivata od kojih su neki poskupili za više od 30 lipa po litri. Poskupljenje se očekuje i u sljedećem obračunu.

Najprodavanije gorivo, Eurosuper 95, njegova cijena po litri ponovno prelazi 11 kuna i dolazi na one najviše razine koje smo imali. Nova cijena je 11 kuna, jednu lipu.

Pročitajte i ovo Benzinska crpka - 1 Stigla službena potvrda Vlada objavila nove cijene goriva Gorivo, ilustracija - 5 neslužbeno Nove cijene goriva od idućeg tjedna: "Ma dobro, meni muž toči - meni je svejedno"

Eurosuper 98 i 100 i više od toga. Eurodizel raste za 30 lipa, nova cijena od utorka trebala bi biti 10 kuna 25 lipa. Zanimljivo je da su naftni derivati trebali i više porasti, no, zbog formule od tri posto neće.

>> Od ponoći skuplje gorivo: Doznajte nove cijene

Za 33 lipe od ponoći će poskupjeti eurosuper 98 i eurosuper 100. Najviša cijena eurosupera 98 u iduća dva tjedna može biti 11,35 kuna (do sada 11,02 kune), a najvišu cijenu eurosupera 100 Ministarstvo gospodarstva odredilo je na 11,56 kuna (do sada 11,23 kune).

Plinska ulja će poskupjeti za 20 odnosno 21 lipu po litri, pa najviša cijena običnog loživog ulja od sutra može biti 7,14 kuna (do sada 6,94 kune), a euro plinskog ulja 7,37 kune (do sada 7,16 kuna).

Plavi dizel imat će 18 lipa višu cijenu jer je Ministarstvo najvišu cijenu tog goriva namijenjenog poljoprivrednicima i ribarima utvrdilo na 6,27 kuna (do sada 6,09 kuna).

Ali, ako je suditi po ovome, rast se može očekivati i u sljedećem obračunu. Na tržištu je očito došlo do poremećaja, jer se očekivalo da će cijena goriva u ljetnim mjesecima padati. S obzirom na ostale najave poskupljenja, sušu, za jesen će nam kućni proračun porasti i više od očekivanog.

Cijena nafte raste, plin i struja su poskupjeli još u svibnju, no, pravu računicu od sigurno nekoliko stotina kuna više na mjesec tek ćemo zbrajati. 'Stvarno će nas zaboljeti tek na jesen, jer mi za sada nismo ni primili nove račune po tim cijenama, ono će se osjetiti tek u trenutku kada počne grijanje', ističe Nenad Kurtović iz Saveza udruga za zaštitu potrošača.

Uz energente pogađa i suša. Nakon većeg PDV-a hrana će nam vjerojatno ponovno ići gore. Udruge potrošača smatraju da bi i trgovci trebali u borbu za kupce. 'Prvo što će doći do smanjenja potražnje jer će turisti se vratiti svojim kućama, a s druge strane naši novčanici već toliko su prazni da oni koji nam nude nešto po većoj cijeni sigurno nam neće prodati', kaže Kurtović.

To bi bilo 400 kuna i 45 lipa. Roditelje čeka nabava udžbenika i opreme za školu. Uz to treba pripremiti i novu odjeću. Jednom školarcu trebat će minimalno dvije tisuće kuna. Kad se pridoda poskupljenje plina, struje, više novca za hranu, gorivo - rujan će biti osjetno skuplji. No, građani o tome na godišnjem odmoru uobičajeno manje razmišljaju.

'Kad se građani vrate kući, onda počinje prava priča zbog kojih i zovu savjetovališta za zaštitu potrošača', napominje Kurtović. Ekonomski savjetnici predlažu izbaciti izlaske, fitness, godišnji izvan sezone, kupovati i bacati manje hrane, smanjiti pretjerano grijanje, koristiti javni prijevoz, prerezati kartice.

Drugim riječima - maksimalna štednja.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene