Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zamislite svijet u kojem ne morate satima čekati u redovima kako biste podignuli neki dokument, podnijeli zahtjev za osobnu iskaznicu ili provjerili imate li dug prema Poreznoj upravi.


Ono što se u ovom trenutku u Hrvatskoj čini poput znanstvene fantastike već bi ove jeseni trebalo postati barem djelomična stvarnost.

Vezani članci Popis stanovništva 2021. - 3 Jeste li se popisali? Još samo danas to možete sami, od ponedjeljka na teren izlaze popisivači. Čuvajte se prevaranata! Slika nije dostupna Muka po šalteru: Na kojem se najduže čeka?

Ispunjavanje dokumenata na hodnicima i dugotrajno čekanje na šalterima građanima uzima mnogo vremena i novca, a i prilično djeluje na raspoloženje. 'Previše vremena gubimo, a vremena nemamo, a sve je kompjutorizirano i stalno traže jednu te istu potvrdu', kaže Lidija Muštra iz Splita. 'To je sigurno. Treba ubrzati ovo', kaže Mladen Pilić iz Splita.

>> VIDEO Ulaskom u Europsku uniju stižu novi dokumenti!

Građane ljuti što u javnom sektoru nema međusobne komunikacije. Moraju doslovno hodati od institucije do institucije, od šaltera do šaltera. 'Država nas krade, mislim ogorčena sam, da ja moram plaćati ovdje. Papir koji ne treba, sve imaju podatke, imam doma gomilu fotokopija ovih papira i ja vadim novi', kaže Snježana Čatipović iz Splita. 'Dođeš u općinu negdje tražiti neki podatak, stanje je sasvim nešto drugo, a stalno govorimo kompjutorizacija, kompjutori, povezani, umreženi, ali ja to ne vidim', kaže Lidija Muštra.

Iako je bilo više različitih pokušaja, poput OIB-a, sustav do danas nije funkcionalno umrežen. To će se početi mijenjati već krajem ove godine. 'U početku će, ono što je nama plan, biti u sustavu nekih 10 do 15 prvih nekih relativno jednostavnijih usluga', kaže pomoćnik ministra uprave Darko Parić.

Svaki građanin dobit će vlastiti pretinac s osobnim podacima. Na internetu će se u početku moći prijaviti porez i provjeriti postoje li dugovanja. Informacije HZZO-a i mirovinskog osiguranja također će biti na jednom mjestu. 'Građani će za početak moći vidjeti tko je njihov liječnik. Razmišljamo se o tome da pustimo i ako je zakonski moguće koje lijekove građani su trošili putem recepata, kroz bolnicu i sve ostalo', kaže Darko Parić.

Već u idućoj školskoj godini roditelji će moći doznati sve o ocjenama, izostancima i ukorima i prije no što se dijete vrati iz škole. 'Budući da koristimo postojeće baze podataka, nas će taj projekt koštati u sljedećoj godini nekakvih 10 milijuna kuna. Koristimo se svim onim što imamo, dakle i kapacitetima APIS-a i Ureda za e-Hrvatsku', kaže ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Zahvaljujući uvođenju elektroničke osobne iskaznice u kasnijim fazama projekta svi dokumenti će biti digitalizirani. Dinamika će, naravno, ovisiti o spremnosti građana, ali i institucija da prihvate ovu tehnologiju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju