Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policija i liječnici upozoravaju

Od danas dopuštena upotreba pirotehnike: Poslušajte savjet liječnika kako blagdane ne biste proveli u bolničkom krevetu

Policajac s velikom petardom
Policajac s velikom petardom DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Petarde Petarde Foto: DNEVNIK.hr Policajac s velikom petardom Policajac s velikom petardom Foto: DNEVNIK.hr Tri petarde Tri petarde Foto: DNEVNIK.hr Zoran Barčot Zoran Barčot Foto: DNEVNIK.hr +0 Franjo Koletić Galerija 1/5 >>
Teško vjerovati da će razdoblje pred nama biti mirno jer je od 27. prosinca dopuštena uporaba pirotehnike prvog i drugog stupnja. Iz policije pozivaju roditelje na veći oprez jer ako se dijete teže ozlijedi, osim novčanih kazni, roditeljima prijeti i zatvor.

Iako zakonski još nije dopuštena uporaba pirotehnike, policijske statistike bilježe prve žrtve. ''Jedno dijete teško ozljeđeno i dvoje lakše. Ima na nekim mjestima materijalne štete zato što se petarde ubacuju tamo gdje se ne bi smjele – i u koševe za smeće i u poštanske sandučiće i, nažalost, u parkirne automate'', kaže Tomislav Vukoja iz Ravnateljstva policije.

Pročitajte i ovo Ilustracija aktualna tema Treba li u potpunosti zabraniti pirotehniku? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Crne statistike zbog pirotehnike - 3 OPASNO SLAVLJE U Vukovaru zbog petardi izbio fizički sukob - muškarac napao maloljetnike, građani poručuju: "Djeca iznesu na ulicu ono što doma nauče"

Gužve u trgovinama s pirotehnikom već su počele, a prodaja najbolje ide u Dalmaciji. Vlasnik jedne od trgovina pirotehnikom Franjo Koletić kaže da se najviše kupuju rakete, vulkani i fontane, ali i da petarde još uvijek drže dio tržišta.

U akciju kreće i inspekcija

Veliki problem su nelegalni preprodavači, pa u akciju kreće i inspekcija Ravnateljstva civilne zaštite. ''Na tržnicama smo na punktovima gdje bi se moglo ilegalno prodavati, gdje smo se već proteklih godina suočavali s prodajom koja nije dozvoljena'', kazala je Snježana Bagarić iz Ravnateljstva Civilne zaštite.

Roditelji su većinom nezainteresirani za slavlje uz pucnjeve petardi. ''Ne bih kupio je boje se i djeca i psi'', kaže Ivica iz Samobora, a njegova sugrađanka Kristina smatra da petarde opasne i za djecu, ali i za odrasle.

Ipak, zakon je jasan ako vam se dijete ozlijedi pri rukovanju pirotehnikom. ''Ako je to bio propust roditelja, biti će kažnjeni roditelji. Isto tako, ako je riječ o teškoj tjelesnoj ozljedi slijedi kaznena prijava i teoretski je moguća i kazna zatvora'', upozorava Tomislav Vukoja.

Savjet liječnika roditeljima

Primarijus Zoran Barčot iz Klinike za dječje bolesti Klaićeva kaže da u bolnicu djeca najčešće dolaze s ozljedama prstiju, šake, očiju i lica. ''One mogu varirati u svojoj težini od opeklina pa sve do teških ozljeda koje mogu ostaviti i trajni invaliditet djeteta'', kaže Barčot.

Dodaje da je u ponekim slučajevima potrebno i više operativnih zahvata kako bi se vratila funkcija ozlijeđenom organu. ''Mi rješavamo ovaj kirurški dio i započinjemo s fizikalnom terapijom, a ostatak liječenja je na roditeljima, stalnim dolascima na kontrole i operativnim zahvatima rekonstrukcije'', objasnio je Zoran Barčot.

Primarijus je roditeljima uputio i zlatan savjet. ''Preporučam roditeljima da educiraju svoju djecu, da se drže uputa proizvođača, da kupuju samo kod ovlaštenih distributera i da, ako se djeca ne mogu suzdržati od bacanja pirotehnike, neka to onih naprave umjesto njih'', poručuje.

U udruzi Prijatelji životinja rješenje vide u potpunoj zabrani uporabe pirotehnike. ''Kada država jasno zabrani, onda će se jasna poruka širiti da je to nešto što je zabranjeno, loše i negativno i pucat će se, ali znatno manje'', rekao je Luka Oman iz Udruge. S njime se ne slažu prodavači. ''Vratit će se crno tržište, vratit će se pirotehnika na ulice, ljudi će koristiti neatestiranu robu, neprovjerenu, škartnu robu. Počet će improvizirati, a na kraju znate kako je uvijek najslađe ono što je zabranjeno'', kaže Franjo Koletić.

Uporaba pirotehnike razreda dopuštena je od 27. prosinca pa do 1. siječnja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene