Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoće li ih i kako izbjeći?

Od 1. srpnja na saborske zastupnike počinju se primjenjivati oštre mjere!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski zastupnici ponovno su na produženom vikendu. Idućih pet dana će se odmarati, zatim, kako je najavio predsjednik Sabora, krenuti intenzivnim tempom. Jer zakoni se gomilaju na dnevnom redu, često isprazne rasprave traju u nedogled, a oni koji dosad nisu dolazili u Sabor, ni sada nisu tamo iako su ih uvedene novčane kazne na to trebale potaknuti.

Prislanjanjem kartice na uređaj svaki zastupnik registrira svoju prisutnost u saboru. Isto je dužan napraviti i prilikom izlaska. Za svaki neopravdani izostanak kazna je 150 kuna, oduzimanjem od mjesečnog džeparca, paušala, koji dobivaju uz plaću.

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca Gordan Jandroković Otišao u povijest Pandemija, krize, afere i lupanje od 40 minuta: Po čemu ćemo pamtiti deseti saziv Sabora?

"Od 1.7. će se te mjere početi primjenjivati", tvrdi Ante Sanader iz Odbora za izbor, imenovanje i upravne poslove.

U protekla dva tjedna u Saboru se svaki dan u prosjeku registriralo od 110 do 151 zastupnik. Ali u sabornici često nisu viđeni u tolikom broju, čak ni za vrijeme glasovanja.

"Uglavnom su u klubovima, ili u svojim uredima oni koji imaju urede, ili ovako, kao što ste i mene zatekli na hodniku", Arsen Bauk iz Kluba zastupnika SDP-a.

Ima i onih koji vrijeme krate ispijajući kave. Za to vrijeme, praznom sabornicom odjekuju isprazne rasprave. Primjerice, 6 sati su u srijedu raspravljali o zakonu za koji se svi slažu da ga treba donijeti.

"Da se većina rasprava vodi na odborima to bi iz puno razloga bilo bolje, bilo bi efikasnije. Tamo su ljudi koji su zainteresirani upravo za tu tematiku", rekao je Željko Reiner, potporedsjednik Sabora.

Kažnjavanje je bilo Mostova ideja. Htjeli su tako napuniti saborske klupe. Međutim, promjene nema. A nema ni svih njihovih zastupnika.

"Koji nisu opravdani, bit će im uskraćen dio paušala", tvrdi Miroslav Šimić, Klub zastupnika Mosta NL.

Je li onda uvođenje tog kažnjavanja bio populizam?

"Mislim da nije, da je to izraz odgovornosti. U pravilu mi ćemo sad kroz ovo vidjeti koliko u kojem klubu ima zastupnika koji u stvari ne rade svoj posao", tvrdi Šimić.

Opravdan je izostanak zbog bolesti, službenog puta, smrtnog slučaja, suda ili sudjelovanja na nekom događaju. Ipak, nema sumnje da će oni vještiji lako pronaći opravdanje za izbivanje iz Sabora.

"Uvijek postoje opravdani razlozi za izostanak sa sjednice. Ako taj dan imate neku drugu obvezu, ali sad je jedino novo to da to treba i dokazati", objašnjava Bauk.

Spomenuli ste potpise građana, znači li to da će građani moći zastupnicima dati ispričnicu?

"A gledajte, ako građani traže da dođete na nekakvo područje, da vidite nekakav problem, što je realnost, i što se događa, onda sigurno može postojati nekakva slika s građanima, potpis", rekao je Sanader.

A dok se oni fotografiraju, zakoni se gomilaju.

"Imamo jako velik broj točaka. Moramo malo pojačati dinamiku rada i napravili smo plan za idući tjedan tako da svaki dan radimo 5 ili 6 točaka", rekao je Gordan Jandroković, predsjednik Sabora.

Ali prvo - 5 dana odmora.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene