Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Od 1. listopada smanjenje broja dozvola potrebnih za gradnju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi Zakon o prostornom uređenju i gradnji koji donosi smanjenje broja dozvola (upravnih akata) potrebnih za građenje i uporabu građevina, stupa na snagu 1. listopada.

Zakonom su povezana upravna područja prostornog uređenja i gradnje u jedinstven sustav, a uvodi se i urbana komasacija kao instrument kojim se omogućava uređenje građevinskog zemljišta u naselju te pojačava uloga zaštite okoliša u području planiranja i gradnje, ističe Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva koje
je izradilo Zakon.

Pročitajte i ovo Iskorak u zaštiti životinja - 6 povijesni iskorak Zbog napuštanja životinje možete završiti u zatvoru: "Ljudi bi i vlastitu djecu ostavljali da nema kazne za to" Izgradnja nove zgrade Općinskog suda u Splitu - 2 APSURDNA SITUACIJA Državni inspektori zbog bespravne gradnje ispitali - Ministarstvo pravosuđa. Građani ogorčeni: "Na malim ljudima se zakon provodi, a na moćnicima ne"

Taj je zakon, navodi Ministarstvo, jedan od koraka na usklađivanju nacionalnog zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom za područje gradnje, posebno u dijelu energetske efikasnosti i građevinskih proizvoda.

Novim se zakon smanjuje broj dozvola (upravnih akata) potrebnih za građenje i uporabu građevina.

Za građenje stambenog objekta površine do 400 četvornih metara i zgrade za obavljanje poljoprivrednih djelatnosti površine do 600 četvornih metara, umjesto lokacijske i građevinske dozvole, bit će potrebno samo rješenje o uvjetima građenja, a za njezinu uporabu, umjesto uporabne dozvole, bit će dovoljno tijelu koje je izdalo spomenuto rješenje dostaviti završno izvješće nadzornog inženjera.

Za gradnju ostalih građevina, umjesto lokacijske i građevinske dozvole, bit će potrebna samo lokacijska dozvola i potvrđeni glavni projekt. 

Postupak potvrđivanja glavnog projekta znatno je jednostavniji i brži od postupka izdavanja građevinske dozvole. 

Za te je objekte potrebna uporabna dozvola.

Za zahtjevnije građevine u tehnološkom smislu (rafinerije,
industrijski pogoni) bit će potrebna lokacijska i građevinska dozvola te objedinjeni uvjeti zaštite okoliša. 

Te će dozvole izdavati Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, a za njih će biti potrebna i uporabna dozvola.

Novim se Zakonom decentralizira izdavanje dozvola. 

Od 1. siječnja 2008. dozvole će, umjesto ureda državne uprave, izdavati upravna tijela velikih gradova (koji imaju više od 35.000 stanovnika) i gradova sjedišta županija, svaki na svom području, a na preostalom području županijska upravna tijela.

Za stambene objekte do 400 četvornih metara koji su izgrađeni bez lokacijske i građevinske dozvole, a nalaze se u građevinskom području i nisu suprotni prostornom planu, bit će potrebno rješenje o izvedenom stanju. 

Za veće takve građevine bit će potrebna i lokacijska dozvola i
potvrda izvedenog stanja.

U zakon su uneseni instrumenti zaštite prostora koje je donijela ova Vlada. 

Dodatno je pojačano sudjelovanje javnosti u procesu donošenja prostornih planova te je propisano da se planovi moraju donijeti devet mjeseci nakon javne rasprave. 

U suprotnom javna se rasprava mora ponoviti jer je uočeno da između javne rasprave i donošenja plana prođe tri, četiri i više godina, što je, navodi Ministarstvo, nedopustivo. 

Novim Zakonom o prostornom uređenju i gradnji povećava se uloga i odgovornost ovlaštenih arhitekata i inženjera u postupcima izdavanja dozvola te uspostavlja sustav utemeljen na suvremenim načelima koji omogućava racionalno gospodarenje prostorom i njegovu zaštitu u svrhu osiguranja uvjeta za društveni i gospodarski razvoj Hrvatske, ističe
Ministarstvo.

Zakon je prihvaćen u Hrvatskom saboru 6. srpnja ove godine, a Ministarstvo navodi da je održalo brojne instruktivne seminare za djelatnike ureda koji izdaju dozvole, kao i za ostale stručne osobe koje će u svom radu primjenjivati novi zakon - projektante, građevinare, arhitekte i druge.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene