Olujna bura, ilustracija
Olujna bura, ilustracija Foto: Nel Pavletić/PIXSELL

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za petak 12. veljače narančasto upozorenje za područje riječke regije, zapadne obale Istre, Kvarnera i Kvarnerića, cijele Dalmacije te crveno upozorenje za Velebitski kanal.


Na području riječke regije očekuju se olujni udari bure s udarima vjetra do 65 kilometara na sat, a temperatura će se kretati oko nule. Iz DHMZ-a upozoravaju stanovnike tog područja na moguća oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala i letećih krhotina. Moguć je i prekid prometa, kao i prekid opskrbe električnom energijom.

Na području zapadne obale Istre očekuje se jaka, a ujutro i ponovno navečer ponegdje vrlo jaka bura s najjačim udarima vjetra od 65 do 110 km/h. Olujni udari vjetra uzburkat će more te su mogući poremećaji u pomorskom prometu.

Vrlo jaka bura s udarima do čak 110 kilometara na sat očekuje se i na području Kvarnera i Kvarnerića.

Olujna bura, ilustracija
DHMZ je izdao narančasti alarm za cijeli Jadran, Velebitski kanal u crvenom (Foto: DHMZ)

Vezani članci Vatrogasci u Dubravi - 1 Hladni val nad Hrvatskom: Snijeg stvara kaos na cestama, iz HAK-a pozivaju vozače na oprez. U Zagrebu palo stablo na parkiralište, danas smotra zimske službe Darijo Brzoja - Vrijeme - 2 Vraća se prava zima, polarna zračna masa se spušta preko Europe: Snijega će biti i na moru, a ponegdje će napadati i do 30 centimetara

Velebitski kanal, očekuje se, bilježit će brzine vjetra do 150 kilometara na sat pa se stanovnicima tog područja savjetuje da izbjegavaju putovanja i boravak blizu obalnih područja.

Na području Dalmacije također se očekuju jaki udari bure s brzinama vjetra od 65 pa do 110 kilometara na sat. Upozoravaju se pomorci na jako valovito more i uvjete koji zahtijevaju veliko iskustvo i adekvatno opremljena plovila. Također su moguća odstupanja i prekidi u prometu trajektima i katamaranima.