Šest godina od stradavanja vatrogasaca u Kornatskoj tragediji, danas je izrečena presuda Draženu Slavici te je on oslobođen.


Danas, šest godina nakon stradavanja vatrogasaca u Kornatskoj tragediji, jednoj od najvećih mirnodopskih nesreća koja je pogodila Hrvatsku, na zadarskom Županijskom sudu objavljena je nepravomoćna presuda bivšem šibenskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici - NIJE KRIV.

Vezani članci Gabby Petito Slučaj koji je pratio cijeli svijet dobio novi obrat, procurilo pismo majke ubojice: "Ako se moraš riješiti tijela..." Filip Zavadlav na splitskom Županijskom sudu - 14 Filip Zavadlav pisao sutkinji: ''Jako sam preplašen zbog šaptajućih glasova s prozora vaše dvorane''

Slavica je mirno i bez ikakve reakcije slušao obrazloženje presude suca Borisa Babića, a bez reakcije bili su i članovi obitelji poginulih vatrogasaca.

Obrazloženje presude:

Sudac Babić kaže kako je Vijeće zaključilo da nema dokaza za optužbe koje su Slavici stavljene na teret, ponajprije za nečinjenje nakon što je doznao za tragediju. Sud nije pronašao dokaze za to. Činjenica je da su na požarištu bili maloljetnici i da nisu imali propisanu zaštitnu opremu. Slavica nije određivao tko će ići na Kornate, to su uradili zapovjednici DVD-ova, rekao je sudac Babić.

Slavica nije mogao znati pojedinosti o svakom vatrogascu. Činjenica jest da nije napravio smotru kod ulaska u helikopter, no sami vatrogasci moraju znati kakva im oprema treba za intervenciju. Desantiranje vatrogasaca nije imalo utjecajna tragediju.

Slavica nije preusmjerio kanader na požar u okolici Vodica, to su tražili zapovjednici na terenu. U vrijeme kad se događala tragedija, požar u okolici Vodica je opasno prijetio kućama. Odluka o preusmjeravanju je bila logična jer je u tom trenutku oko Vodica bilo kritično, a Slavica niti itko drugi nisu imali informaciju o razmjerima požara na Kornatu.

Slavica nije zabranio kolegama da govore o tragediji, procijenio je da treba pričekati provjerene informacije s terena i onda ići u javnost. Sud je zaključio da je Slavica zatražio da se hitno pošalje helikopter na Kornate kako bi im se pomoglo. Od zaprimanja informacije o tragediji Slavica je u roku 7 minuta tražio pomoć.

Što se tiče uzroka, to treba utvrditi kroz dodatne analize i vještačenja. Ovo sudsko vijeće nije se bavilo time tko je i što izazvalo požar, rekao je sudac Babić.

REAKCIJE NA PRESUDU

Dražen Slavica presudu je komentirao rekavši kako mu je žao što se istina nije doznala, a njegovi kolege su poginuli. Njegov odvjetnik Čedo Prodanović kazao je kako je takvu presudu i očekivao dok je tužitelj Zvonko Ivić najavio žalbu.

Obitelji poginulih vatrogasaca kazali su presudom razočarani nazvali je 'predstavom za javnost', dodavši kako su se možda trebali obratiti nekoj drugoj instanci.

U sudnicu su stigli predstavnici vatrogasaca i županijski vatrogasni zapovjednici kako bi pružili potporu Slavici koji je jedini optužen za stradavanje 13 mladih vatrogasaca među kojima je, s teškim ozljedama, preživio jedino Frane Lučić koji se danas nije pojavio na izricanju presude.

>> Prodanović: Zašto je optužen samo Slavica?!

KRONOLOGIJA SUĐENJA

Suđenje Draženu Slavici počelo je u studenom 2010. nakon što je odlukom Vrhovnog suda sa šibenskog prebačeno na Županijski sud u Zadru. Tužiteljstvo je Slavicu teretilo za kazneno djelo protiv opće sigurnosti, jer je na otok Kornat poslao dvojicu maloljetnika, civilnoga ročnika te vatrogasce koji nisu završili obuku helikopterskoga desantiranja. Osim toga, na teret mu se stavljalo i kašnjenje s akcijom spašavanja unesrećenih. Optužnica je napisana na više od 60 stranica, a sudski spis sadržava oko šest tisuća stranica.

Tijekom suđenja je ispitano više od stotinu svjedoka i pročitano na tisuće stranica raznih stručnih vještačenja.

'Nije utvrđena istina'

No, odvjetnik obitelji stradalih vatrogasaca u svom je završnom govoru podsjetio da ni nakon dugotrajne istrage 'pune propusta' i cijelog suđenja nije utvrđena istina ili otkriven uzrok tragedije. Također kazao je i da nisu ispitane mnoge teorije poput one o zalutaloj bombi u kornatskim vrletima.

I dok je tužiteljstvo tražilo da se Slavicu proglasi krivim i da mu se izrekne odgovarajuća zatvorska kazna njegov odvjetnik Čedo Prodanović tvrdi da je bivši vatrogasni zapovjednik odabran kao 'Pedro' te da nije kriv za tragediju. Istaknuo je da Slavica nije prekršio ni jedan propis, ali ni da nije mogao utjecati na eruptivni požar u kojemu su stradali vatrogasci. Podsjetio je i na 'opći kaos koji je tada vladao u sustavu vatrogastva', ali i na činjenicu da su Slavici na raspolaganju bile minimalne zračne snage za gašenje požara i kasniju akciju spašavanja.

Podsjetio je i na društvenu klimu u kojoj se tražio krivac te za Slavicu zatražio oslobađanje ističući da su vatrogasci stradali nesretnim slučajem koji nitko nije mogao predvidjeti.

U spomen na stradanje vatrogasaca na otoku Kornatu postavljeno je 12 kamenih križeva dugih 25 i širokih 15 metara po projektu doajena hrvatske arhitekture Nikole Bašića rođenog na Murteru odakle je bila većina poginulih mladića.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju