Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ročište u petak

DORH potvrdio za Dnevnik Nove TV: Izvidi o kaznenim prijavama oko Brodosplita su u tijeku

Aktualno Galerija Brodosplit - 1 Brodosplit - 1 Foto: DNEVNIK.hr Brodosplit - 2 Brodosplit - 2 Foto: DNEVNIK.hr Brodosplit - 3 Brodosplit - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Brodosplit - 4 Galerija 1/4 >>
"Dan D" za splitski škver je za tri dana - u petak. Tada će biti održano ročište na kojem će se odlučivati o stečaju. Radnici plaće nisu vidjeli mjesecima. Ni svi brodovi obalne straže nisu isporučeni. U tijeku je niz sudskih postupaka. S druge strane, DORH potvrđuje Dnevniku Nove TV - izvidi o kaznenim prijavama su u tijeku.

Već odavno Brodosplit ne diše dobro, a u petak je ročište o stečaju. Sindikati se kažu ne sjećaju ovako lošeg stanja kao danas.

120 dana je u neprekidnoj blokadi. Dug - oko 24 milijuna eura. "S 3700 koliko nas je bilo prije 10 godina, sad nas ima manje od sto. Većina škverana nije dobila plaću. Sad ćemo dobiti od Agencije za zaštitu radničkih potraživanja minimalac za tri plaće. Osobno nisam dobila od 12. mjeseca plaću", rekao je iz Nezavisnog sindikata Brodosplit Pavle Matošić za Dnevnik Nove TV.

Na Trgovačkom sudu u Splitu dva su postupka vezana za stečaj. Odluku hoće li se oni spajati mogli bi znati u petak. Na istom sudu su i četiri postupka škvera protiv države. Jedna parnica je teška oko 15 milijuna eura, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič.

"Taj postupak je u prekidu. Sutkinja je utvrdila prekid zbog otvaranja predstečaja nad Brodosplitom", kazala je Franka Buzov, predsjednica trgovačkog suda u Splitu.

Škver je trebao izgraditi i obalne ophodne brodove. Od njih pet isporučen je jedan. U MORH-u za Dnevnik Nove TV kažu kako razmatraju mogućnosti dovršetka ostalih brodova u drugim brodogradilištima, te da je ugovorom škver dužan dati brodove državi u slučaju teškoća u poslovanju.

Pročitajte i ovo Ivan Kaštelan, reporter Nove TV i sugovornik STREPNJA ZA RADNA MJESTA Dnevnik Nove TV doznaje: Sud odbio Debeljaka, Brodosplit do kraja idućeg tjedna u stečaju?

"DORH smo pitali istražuju li poslovanje škvera te što je s kaznenim prijavama radnika i drugim prijavama. Županijski DORH u Splitu odgovorio nam je kako provodi izvide, a koji su sukladno zakonu tajni", kazao je Jurič.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čak 14 dana nakon incidenta U akvatoriju Brodosplita izvučene nove količine mazuta, čak 500 litara, a spominje se zašto se to dogodio

Dok oni izviđaju mnoge splitske obitelji se pitaju - zašto je do svega došlo? "Moj muž i ja imamo 75 godina radnog staža. To je za poluditi", kazala je jedna od radnica.

"Mislim da je sve što se događa kriva država. Meni je dosta prijatelja tu radilo, sad nitko ne radi", istaknula je Ivana. I tužno je, kažu, gledati splitski ponos u problemima.

"Nakon privatizacije nije se kontroliralo i došlo se do ovakve situacije. To je odgovornost Vlade i viših instanci politike", smatra gradonačelnik Splita Ivica Puljak.

O mogućem stečaju, poslovanju i svim drugim problemima htjeli smo razgovarati i sa škverom. No, na upit Dnevnika Nove TV poslan glasnogovorniku prošlog tjedna i danas - nema odgovora.

 

Više o Brodosplitu pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene