Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavilo ministarstvo

Poznato kada počinju upisi u srednje škole: Ovo su važni rokovi, ima i promjena u gimnazijama

Ilustracija, učenici
Ilustracija, učenici Foto: Getty Images
Upisi u srednje škole ove godine počinju 27. svibnja, povećava se broj gimnazijskih programa na uštrb strukovnih.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo je u javno savjetovanje Odluku o upisu učenika u I. razred srednje škole kojom je planirano 48.135 upisnih mjesta, prijave u sustav počet će 27. svibnja, a konačne ljestvice poretka bit će objavljene 10. srpnja.

Učenici se u I. razred srednje škole u školskoj godini 2024./2025. upisuju elektronički putem mrežne stranice Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole (NISpuSŠ) https://srednje.e-upisi.hr na temelju natječaja za upis koji će raspisati i objaviti škole najkasnije do 20. lipnja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užasan dan za Tennessee Učitelji će moći nositi pištolje u školama: "Umjesto da zaštite djecu, opet su zaštitili oružje"

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja ove godine 8. razred osnovne škole završava ukupno 40.997 učenika, odnosno 864 više nego prošle godine, a za upis u I. razred srednje škole u javnim, privatnim i vjerskim školama planira se ukupno 48.135 upisnih mjesta u 2180 razrednih odjela.

U gimnazijske programe moći će se upisati 12.846 učenika u 523 razredna odjela (26,7 posto), u četverogodišnje strukovne programe 19.219 učenika u 847 razrednih odjela, a u trogodišnje strukovne programe 11.868 učenika u 519 razrednih odjela.

U petogodišnjim programima za školovanje medicinskih sestara i tehničara planira se 1261 mjesto u 52 razredna odjela, a u programe obrazovanja vezane uz obrte planiran je upis 5001 učenika.

U programe obrazovanja za stjecanje niže stručne spreme moći će se upisati 109 učenika, a u prilagođene i posebne programe za učenike s teškoćama 890 učenika.

Za programe obrazovanja glazbenih i plesnih škola planira se upis 1942 učenika u 124 razredna odjela.

Pročitajte i ovo Roditelji i dijete Jedna u nizu mjera Ured za demografiju pokreće kampanju ravnopravnog roditeljstva: "Treba potaknuti i poslodavce poreznim olakšicama"

Premda je broj učenika koji završavaju 8. razred veći u odnosu na prošlu godinu, napominju iz Ministarstva na upit Hine, ukupan broj slobodnih mjesta optimiziran je sa 48.798 na 48.135, a broj razrednih odjela s 2193 na 2180.

Povećan broj slobodnih mjesta u gimnazijama

S obzirom na cilj Ministarstva da se do 2026. u skladu s Nacionalnim planom oporavka i otpornosti broj učenika u gimnazijskim programima poveća s 30 na 35 posto, ove je godine broj slobodnih mjesta u gimnazijama povećan za 550, odnosno s 12.296 na 12.846 slobodnih mjesta ili s 25,2 na 26,7 posto.

Ministarstvo je ove godine odobrilo uvođenje gimnazijskih programa u četiri strukovne škole pa će se tako u Ekonomskoj školi Mije Mirkovića u Rijeci umjesto tri razreda ekonomista ove godine upisivati dva razreda ekonomista i jedan razred opće gimnazije.

Srednja škola Dugo Selo uvodi program prirodoslovno-matematičke gimnazije te će sada upisivati jedan razredni odjel opće i jedan razredni odjel prirodoslovno-matematičke gimnazije.

Gospodarska škola Buje izvodit će programe prirodoslovno-matematičke i jezične gimnazije na izdvojenoj lokaciji u Umagu, a Prirodoslovno-grafička škola Zadar umjesto strukovnog programa ekološki tehničar uvodi program prirodoslovne gimnazije.

Pročitajte i ovo Pismo kapetana Marka Bekavca Kriminalizaciji pomoraca Potresno pismo kapetana koji sedam mjeseci leži u zatvoru: "Nevin sam u pritvoru s ubojicama, teroristima, krijumčarima droge"

Važniji datumi u upisnim rokovima

Prijave u sustav počet će 27. svibnja za sve učenike, prijava obrazovnih programa za redovite učenike bit će od 28. lipnja do 8. srpnja, a za programe koji zahtijevaju dodatne provjere do 1. srpnja.

Dodatni ispiti i provjere te unos rezultata provodit će se od 2. do 5. srpnja, a prigovori će se moći podnijeti 8. srpnja usmeno ili pisanim putem u elektroničkom obliku.

Konačne ljestvice poretka bit će objavljene 10. srpnja u 12 sati, a potrebni dokumenti dostavljat će se u škole od 10. do 12. srpnja.

Prijava obrazovnih programa za učenike s teškoćama u razvoju traje od 27. svibnja do 14. lipnja i obavlja se u županijskim upravnim odjelima za obrazovanje, odnosno Gradskom uredu za obrazovanje, sport i mlade Grada Zagreba, a rangiranje kandidata s teškoćama u razvoju je 27. lipnja.

Učenici koji upisuju razredne odjele za sportaše iskazuju interes od 27. svibnja do 7. lipnja, a dodjeljivanje bodova nacionalnih sportskih saveza je 25. lipnja.

Okviran broj slobodnih mjesta za jesenski rok bit će objavljen 15. srpnja, a upisi u jesenskom roku trajat će od 12. do 29. kolovoza.

Javno savjetovanje traje do 7. svibnja.

Aktualno Potresno pismo kapetana koji sedam mjeseci leži u zatvoru: "Nevin sam u pritvoru s ubojicama, teroristima, krijumčarima droge" Pismo kapetana Marka Bekavca 2 Pismo kapetana Marka Bekavca 2 Foto: DNEVNIK.hr Pismo kapetana Marka Bekavca Pismo kapetana Marka Bekavca Foto: DNEVNIK.hr Cruise seminar u Dubrovniku - 4 Cruise seminar u Dubrovniku - 4 Foto: Dnevnik Nove TV Pismo kapetana Marka Bekavca Pismo kapetana Marka Bekavca Foto: Dnevnik Nove TV Cruise seminar u Dubrovniku - 2 Cruise seminar u Dubrovniku - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +9 Romano Perić, Sindikat pomoraca Hrvatske Hrvatska Potresno pismo kapetana koji sedam mjeseci leži u zatvoru: "Nevin sam u pritvoru s ubojicama, teroristima, krijumčarima droge" 1/15 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene