Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Politička biografija

Tko je Matija Posavec? Bio je najmlađi župan, na izborima za Sabor iznenadio je mnoge, ali ni njegova karijera nije bez mrlja

Matija Posavec
Matija Posavec Cropix
Aktualno Galerija Matija Posavec Matija Posavec Foto: Cropix Matija Posavec 2008. godine predstavio tim međimurskog HNS-a Matija Posavec 2008. godine predstavio tim međimurskog HNS-a Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL Matija Posavec na sastanku četiriju župana 2013. godine Matija Posavec na sastanku četiriju župana 2013. godine Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix Matija Posavec nakon pobjede na izvanrednim izborima 2021. godine Matija Posavec nakon pobjede na izvanrednim izborima 2021. godine Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX +0 Doček rezultata parlamentarnih izbora u stožeru Nezavisne platforme Sjever Galerija 1/5 >>
Matija Posavec, dugogodišnji međimurski župan, iznenadio je mnoge kada je na parlamentarnim izborima njegova stranka osvojila dva mandata. Međutim, ni njegova politička karijera nije prošla bez optužbi za korupciju.

Matija Posavec bio je najmlađi župan u povijesti Hrvatske i tri je puta uvjerljivo pobijedio na izborima za međimurskog župana prije nego što je 2021. godine uhićen zbog sumnje da je primio 10.000 kuna mita da bi predsjedniku upravnog odbora Županijske uprave za ceste Međimurske županije Josipu Kobalu omogućio ponovno imenovanje na isto mjesto.

Posavec je zbog afere podnio ostavku na mjesto župana, ali je ubrzo najavio i novu kandidaturu. Njegovim biračima, čini se, sumnje u korupciju nisu bile problem – četvrti je mandat osvojio sa skoro 80 posto glasova, što je bilo 15 postotnih poena više nego što su mu birači dali nekoliko mjeseci ranije.

Počeci u politici

Matija Posavec rođen je 1980. godine u Čakovcu, gdje je završio osnovnu i srednju školu, nakon čega je otišao na Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu te stručno usavršavanje za odnose s javnošću i politički marketing.

Svoju je karijeru počeo graditi u medijima: 1996. godine kao voditelj počinje raditi na lokalnoj radiopostaji, gdje će kasnije postati i urednik, i kao suradnik u lokalnim novinskim tjednicima, objavljujući priloge vezane uz politiku gospodarstvo. Od 2002. do 2003. bio je redovni izvjestitelj iz Hrvatskog sabora za medije Međimurske županije.

Pročitajte i ovo Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana Matije Posavca Matija Posavec Potvrđena optužnica protiv međimurskog župana: Priznao krivnju i podnio ostavku

U HNS se učlanio 2004. godine. Vodio je kampanju Josipa Posavca, koji se kandidirao za međimurskog župana, te je nakon pobjede u svibnju 2005. godine Posavec postao glasnogovornik župana. Dvije godine nakon toga vodio je i kampanju Radimira Čačića na parlamentarnim izborima, a 2008. godine izabran je za predsjednika međimurskog HNS-a.

Matija Posavec Matija Posavec 2008. godine predstavio tim međimurskog HNS-a Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Izbor za župana i napuštanje HNS-a

Nakon pobjede na lokalnim izborima 2009. godine Posavec je postao zamjenik župana i na toj se poziciji zadržao sve do 2013., kad se odlučio odmaknuti od SDP-a – tadašnjeg koalicijskog partnera HNS-a – i sam se kandidirati. Posavec je pobijedio i na ovim izborima te je s 33 godine postao najmlađi hrvatski župan.

Matija Posavec Matija Posavec na sastanku četiriju župana 2013. godine Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix

Na toj se poziciji nalazi još uvijek, ali više ne kao HNS-ovac. Naime, on je 2019. godine napustio stranku jer su, objasnio je, putevi stranačkog vodstva i njegovog poimanja i djelovanja u politici suštinski u suprotnosti. Dvije se godine ranije, dodao je, usprotivio koaliciji HNS-a i HDZ-a, ali je odlučio da će pokušati stvari promijeniti iznutra.

"Trudio sam se te dvije godine, kulminacija je bila na izborima za EU parlament kada sam vrlo jasno nakon izbora komunicirao s javnošću da moramo izgraditi novu stranku na novoj političkoj paradigmi, da moramo promijeniti i vodstvo i ljude i smjer i politiku ako želimo ići u bolju budućnost. Nažalost, za to nije bilo sluha ni volje", rekao je.

Optužba za primanje mita

Ni njegova karijera nije prošla bez optužbi za korupciju – 2021. godine je uhićen zbog sumnje da je primio 10.000 kuna mita da bi predsjedniku upravnog odbora Županijske uprave za ceste Međimurske županije Josipu Kobalu omogućio ponovno imenovanje na isto mjesto.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SKANDAL U MEĐIMURJU Čačić o posrnulom međimurskom županu Posavcu: "Morao bi biti debilan da prizna mito. On je tada to primio u kampanji i to nije problem"

Priznao je krivnju i zbog afere podnio ostavku, ali je kasnije povukao priznanje i ponovo se kandidirao na mjesto župana. Tvrdi da je priznanje tijekom prvog ispitivanja u USKOK-u dao pod prisilom, a ostavka je, rekao je, bila rezultat velikog psihičkog pritiska.

Birači su i nakon afere ostali na njegovoj strani: na izvanrednim izborima četvrti je put izabran za župana i to sa skoro 80 posto glasova u prvom krugu, što je bilo oko 15 postotnih poena više nego što je dobio kada je osvojio treći mandat.

Matija Posavec Matija Posavec nakon pobjede na izvanrednim izborima 2021. godine Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Osnivanje nove stranke

Nakon dugogodišnje vlasti na sjeveru Hrvatske, Posavec je u rujnu 2023. godine predstavio svoju novu stranku – Nezavisnu platformu Sjever (NPS) – te najavio izlazak na parlamentarne izbore.

"Svaka donesena odluka, ali i svaka pogreška, je jedno veliko iskustvo koje daje snagu, sigurnost i motivaciju za daljnji rad, osobito u vremenu i okolnostima u kojima se nalazimo, a koja nisu laka", rekao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna najavili žalbu Odbijen zahtjev obrane Matije Posavca za izdvajanjem snimljenih razgovora i priznanja USKOK-u

NPS je s dva osvojena mandata za mnoge bio jedno od većih iznenađenja izbora koji su održani 17. travnja 2024. godine.

"Dobiti dva mandata u jednoj izbornoj jedinici je veliki uspjeh i označava veliku podršku birača sjevera Hrvatske koji žele i traže da se na tom prostoru formira, stasa i funkcionira jedna regionalna politička opcija koja će snažno braniti i štititi interese sjevera Hrvatske", komentirao je rezultate Posavec.

Matija Posavec Doček rezultata parlamentarnih izbora u stožeru Nezavisne platforme Sjever Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene