Ministar Ivan Paladina predstavio je plan ubrzanja obnove nakon potresa. Ima pet točaka. Ali prioritet je, tvrdi, do zime smjestiti građane koji još žive u kontejnerima. Sporost obnove kritizirao je pak kardinal Bozanić, a ministru su poruke poslali ljudi koji obećanjima ne vjeruju.

Galerija Obnove od potresa i dalje nema - 1 Obnove od potresa i dalje nema - 2 Obnove od potresa i dalje nema - 3 +4 Obnove od potresa i dalje nema - 4

"Dao Bog da krene obnova pa da dobijemo kuću. Osjećate se kao da vi prosite, jadni ispadnete. A ne prosite nikoga ništa", kazala je Vesna Pirnjak čija kuća čeka obnovu. I nije jedina.

Vezani članci Potresi na Banovini: Ilustracija - 4 Potres probudio stanovnike Banovine, osjetio se i u Zagrebu: "Neće prestati dok nam osim kuća ne potrga zadnji komadić živaca" Obitelj Bjelajac - 2 U Banovini će i ovi blagdani proći u očaju, i to zbog - izgubljenog papira: Kreće gradnja kuća, ali ne za svakoga

Po vodu odlaze na izvor, koriste poljski WC. Ministar kaže, prioritet su baš oni koji žive u kontejnerima. Ali obećanjima je teško vjerovati.

"Ako je Fond osnovan, više od godinu dana da se nije mogla ta papirologija riješiti? Pa da ni jedne obitelji, nikom... Pa što oni razmišljaju? Nek oni dođu jedan dan ovdje živjeti kako živimo mi", pozvala je Vesna odgovorne.

A žive teško.

"Gledajte gdje spavam, žena od sedamdeset godina s astmom. Ovo mi je krevet, a ovo je sva moja imovina", požalila se Ljubica. "Svih 15 mjeseci naslušali smo se rokova i rokova, bit će na proljeće, bit će novi zakon, pa onda nema radnika, pa onda je zima, sad već koji ministar po redu, izgubili smo povjerenje u bilo koga", dodaje.

Ima i onih kod kojih se nešto pokrenulo. Pa stalo. Pojavio se problem oko adrese. Pisali su i pučkoj pravobraniteljici. A u planove ne vjeruju ni u Dankovcu.

"Ne vjerujem u to, bilo je tih točaka dosad jako puno. I oni se samo mijenjaju, sele, beru lovu, kradu i ništa. Ne samo da su pokrali hrvatske novce nego i od EU", proziva Josip Budak u Dnevniku Nove TV.

Potres nitko nije očekivao, ali izgovora nema. Obnova se čeka predugo.

"Nismo mi krivi, nitko od nas. Svakome je najdraža njegova kuća, kakva je. Meni je moja, ova skromna, najdraža", zaključila je Vesna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju