Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plan ubrzanja obnove

Zaboravljena Banovina ne vjeruje obećanjima novog ministra: "Osjećate se kao da prosite, jadni ispadnete"

Aktualno Galerija Obnove od potresa i dalje nema - 1 Obnove od potresa i dalje nema - 1 Foto: DNEVNIK.hr Obnove od potresa i dalje nema - 2 Obnove od potresa i dalje nema - 2 Foto: DNEVNIK.hr Obnove od potresa i dalje nema - 3 Obnove od potresa i dalje nema - 3 Foto: DNEVNIK.hr Obnove od potresa i dalje nema - 4 Obnove od potresa i dalje nema - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Obnove od potresa i dalje nema - 5 Galerija 1/8 >>
Ministar Ivan Paladina predstavio je plan ubrzanja obnove nakon potresa. Ima pet točaka. Ali prioritet je, tvrdi, do zime smjestiti građane koji još žive u kontejnerima. Sporost obnove kritizirao je pak kardinal Bozanić, a ministru su poruke poslali ljudi koji obećanjima ne vjeruju.

"Dao Bog da krene obnova pa da dobijemo kuću. Osjećate se kao da vi prosite, jadni ispadnete. A ne prosite nikoga ništa", kazala je Vesna Pirnjak čija kuća čeka obnovu. I nije jedina.

Pročitajte i ovo Snježana Markušić, PMF Simulacija potresa Područje od Splita do Zadra potresnije nego što se mislilo: "Dobili smo rezultate koje ni mi nismo očekivali" Snažan potres prije četiri godine pogodio Zagreb - 1 Spora obnova FOTOGALERIJA Četiri godine od zagrebačkog potresa: Plenković promijenio četiri ministra, a obnova je predmet interesa europskog tužitelja

Po vodu odlaze na izvor, koriste poljski WC. Ministar kaže, prioritet su baš oni koji žive u kontejnerima. Ali obećanjima je teško vjerovati.

"Ako je Fond osnovan, više od godinu dana da se nije mogla ta papirologija riješiti? Pa da ni jedne obitelji, nikom... Pa što oni razmišljaju? Nek oni dođu jedan dan ovdje živjeti kako živimo mi", pozvala je Vesna odgovorne.

A žive teško.

"Gledajte gdje spavam, žena od sedamdeset godina s astmom. Ovo mi je krevet, a ovo je sva moja imovina", požalila se Ljubica. "Svih 15 mjeseci naslušali smo se rokova i rokova, bit će na proljeće, bit će novi zakon, pa onda nema radnika, pa onda je zima, sad već koji ministar po redu, izgubili smo povjerenje u bilo koga", dodaje.

Ima i onih kod kojih se nešto pokrenulo. Pa stalo. Pojavio se problem oko adrese. Pisali su i pučkoj pravobraniteljici. A u planove ne vjeruju ni u Dankovcu.

"Ne vjerujem u to, bilo je tih točaka dosad jako puno. I oni se samo mijenjaju, sele, beru lovu, kradu i ništa. Ne samo da su pokrali hrvatske novce nego i od EU", proziva Josip Budak u Dnevniku Nove TV.

Potres nitko nije očekivao, ali izgovora nema. Obnova se čeka predugo.

"Nismo mi krivi, nitko od nas. Svakome je najdraža njegova kuća, kakva je. Meni je moja, ova skromna, najdraža", zaključila je Vesna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene