Tomislavu Staniću kuća je nakon Domovinskog rata obnovljena, no potres nije izdržala. Za sve krivi projektanta.


Ljudi na razrušenom području su ljutiti. Tomislavu Staniću kuća je obnovljena nakon Domovinskog rata, a sad u potresu toliko je nastradala da je u potpunosti neupotrebljiva. Od papira za kuću jedino što ima je zahtjev za obnovu. Ogorčen je jer se drugi put mora plaćati nečiji nemar. A političari, kaže, prebacuju odgovornost jedni na druge.

Vezani članci Građani očajni zbog spore obnove Banovine - 3 Banovina tri mjeseca nakon potresa ne vidi napredak, stanovnici u suzama: "Na što liči naš grad... i nitko se ne bori za njega" Obitelj Hajdinjak Dom obitelji Hajdinjak u opasnosti: Zbog prodiranja vode morali su nakon potresa preseliti u kontejner

"Vidite i sami kako je prošla. Ruši se, vidite sve. U kući sve srušeno“, govori Tomislav pokazujući na ono što je od kuće ostalo.

Upitan je li znao da mu je kuća tako 'sfušana', on kaže kako krivi projektanta.

"Kuća niže mene, drugi projektant, nije crijep pao. Isto u obnovi, sve u obnovi", kaže Tomislav.

Sisačko-moslavački župan Žinić ponosan je što je sudjelovao u poslijeratnoj obnovi kuća. Obnova je, uvjerava kao tadašnji inženjer, izvedena sukladno svim pravilima struke. Na području Petrinje i Gline, tvrdi Žinić, tako je obnovljeno desetak tisuća kuća. Oko 95 posto njih nema oštećenja. Ipak USKOK pokreće istragu kako bi se utvrdilo je li bilo propusta u obnovi kuća nakon Domovinskog rata. Tužiteljstvo ga još nije kontaktiralo. On ih poziva da vide ima li ičije odgovornosti.

Nijedna obnovljena kuća koja je bila u ratu oštećena otpočetka koja je izgrađena nije srušena. Crvena naljepnica ne znači, što vi hoćete reći. Kuća ima oštećenja koja su takva da se ne može koristiti, ali ona je odradila svoje, nije se srušila. I ja sam ponosan
što sam sudjelovao u obnovi kuća“, rekao je Žinić.

"Nema nikakve logike da vam kažem sve je bilo fantastično ako neka kuća nije napravljena po pravilima struke. Nije bila napravljena da izdrži seizmičke udare. Ako nije bilo armature onda će se ne baš lako utvrditi tko i zašto je doveo do toga da se to dogodi“, komentirao je i premijer Andrej Plenković.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr