Objavljeni su rezultati državne mature. Počinju teći rokovi za prigovore, a konačni će rezultati biti objavljeni 20. srpnja.


Oko 30 tisuća pristupnika od ponedjeljka u podne može provjeriti privremene rezultate ispita državne mature.

44 posto pristupnika na državnu maturu bili su gimnazijalci. Ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić objasnila je da jedino gimnazijalci mogu pasti maturu, a učenici strukovnih programa ili su položili ili nisu. Čestitala je svima na rezultatima koji su, kaže, znatno bolji nego prošle godine. ''Imamo četiri pristupnika koji su po dva ispita - matematiku i fiziku - riješili u potpunosti'', rekla je. Dodala je da izvrsni rezultati dolaze iz cijele Hrvatske, a da je velik interes bio za predmete iz STEM područja.

Boris Jokić s Instituta za društvena istraživanja i Sanja Vištica Jokić otkrio kolike su "rupe u znanju" učenika zbog koronakrize i tko srozava kriterije u obrazovanju

Izvijestila je da imamo značajno smanjenje pada, ali i nedovoljnih ocjena svih pristupnika. U odnosu na lani kad je bilo više od 1000 padova, ove ih je godine nešto više od 400. ''To je smanjenje od 60 posto, što je zaista veliki uspjeh'', rekla je. Dodala je da je najpopularnija bila matematika na osnovnoj razini, a hrvatski i engleski na višoj. Od izbornih predmeta popularna je fizika, a najbolji se rezultati postižu iz stranih jezika.

Katavić je ocijenila da su bolji rezultati rezultat bolje motiviranosti učenika.

Slika nije dostupna Skandal na maturi: 24 učenika iz Gospića i Zagreba zbog prepisivanja trebala opet na ispit

Izbjegavala je odgovoriti na pitanje u kojim se školama prepisivalo na maturi.

Do srijede, 15. srpnja u podne traje rok za predaju prigovora na ocjenu, a konačni rezultati bit će objavljeni u ponedjeljak 20. srpnja.

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju